burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

По празниците сме пазарували и празнували повече, отколкото две години назад

По празниците сме пазарували и празнували повече, отколкото две години назад

С повече настроение и по-щедри покупки посрещнахме Новата година, показва проучване на една от големите агенции за пазарни проучвания и е проведено през декември в потребителския панел на компанията.

Въпреки притесненията от кризата, оказва се по празниците сме пазарували и сме празнували повече, отколкото две години назад. Проучването сравнява периода от 2020 до 2022 година и обяснява щедростта ни по Коледа и Нова година с въздържането и ограниченията при Covid пандемията.

Поради финансовите затруднения, много от нас са избрали по-евтини подаръци, но за най-близките си хора. Така всъщност са стеснили кръга от своите приближени и са преброили най-близките си хора, посочи в "Закуска на тревата" изпълнителният директор на компанията Даньо Димитров:

"60 на сто от хората са планирали подаръци за до 4 човека през 2022 година, а 3 - 4 на сто от хората изобщо не са купували подаръци...", каза още той.

Близо 30% от анкетираните започват планирането на подаръците още през ноември.

Други 60% се озовават в "празничната треска" през декември. Подърци на кредит обаче са купували 12 на сто от анкетираните, докато преди две година те са били едва 3%. Като се прибавят и 30% пазарували с лични спестявания, числото е показателно за финансовите затруднения на повечето българи:

"От средствата, предвидени за подаръци малка част са от заплата и лични спестявания, миналата Коледа 4 пъти повече хора са купували подарък с кредит, хората казват, че са станали по-разумни, около 4 на сто са си позволили скъпи подаръци и бижута", поясни още Димитров.

Подаръци за

И пак по традиция, най-много средства са заделяни за детските подаръци, заради народопсихологията на българина да осигурява най-доброто за децата. Близо 40% са похарчени за детски играчки, конкурират ги единствено парите за козметиката.

По-малко са и осъществените ваканции в празничните дни. Най-често се празнува в тесен семеен кръг и традицията не е повлияна нито от пандемията, нито от кризата.


Още от Анализи




Online radio