burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

БНБ: Лихвите по жилищните кредити запазват нивата си около 2,5%

БНБ: Лихвите по жилищните кредити запазват нивата си около 2,5%

Лихвите по жилищните кредити запазват нивата си около 2,5%. Това показват последните данни на БНБ. Расте обаче оскъпяването на кредитите за текущо потребление с 1% за юли спрямо юни. 

България отново изостава от европейската тенденция за ръст на лихвените проценти, но до края на годината е възможно покачване до две на сто. 

Лихвите по ипотечните кредити остават ниски, но псзарът на имоти е в застой. Темповете на ръста в кредитирането са забавени наполовина - до 14 на сто при 30% в началото на годината, а регистрираните сделки с имоти намаляват трето поред тримесечие. 

Заради очакване на по-високи лихви, но и за по-ниски цени на жилищата, казва финансовият анализатор Десислава Николова:

 

"Хората очакват корекции на пазара и изчакват в момента. Малко по-предпазливи са по отношение на лихвите, въпреки, че не очакваме много големи изменения, може би около 1, максимум 2 процента да нараснат лихвите".

Притеснителна обаче е тенденцията на нарастване на лихвите по кредитите за текущо потребление от началото на годината. А ръстът през юли в сравнение с юни е от 8 на 9 процента.  

Ниски остават нивата на лихвите по спестяванията:

"Банките докато привличат такъв ресурс под и на 1 процент годишна лихва по депозит, могат да си позволят ефективно да използват този ресурс, като го предоставят на по-ниска цена отколкото тази, която виждаме в Европа".
Източник: БНР

Още от Анализи
Online radio