burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

ИТН може и да подкрепят нов кабинет на ПП, страхували се от предсрочни избори

ИТН може и да подкрепят нов кабинет на ПП, страхували се от предсрочни избори

Предсрочните избори са най-лошият сценарий, заяви пред БНР Ива Митева от „Има такъв народ“ заради опасения, изразени от партията, за падането на избирателната активност с честотата на изборите. Падат и гласовете за ИТН в последните 2 вота миналата година: през юли 2021 г. тя бе първа сила с 65 места в НС (не състави кабинет), а през ноември вече беше на пето място (след ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП) с цели 40 места по-малко в Парламента отколкото през лятото.

В ИТН са категорично против връщането на хартиените бюлетини. „Машината е преграда пред купуването на гласове и минимизира недействителните бюлетини“, според Ива Митева. На въпрос дали от „Има такъв народ“ биха подкрепили нов кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“, Митева не изключи такава възможност пред „най-лошия сценарий“ – предсрочни избори.

„Много е важно какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде предложен за министър-председател. Вратите не са затворени. Прекалено много обидни думи изговорихме, прекалено много граници прескочихме, прекалено голямо разделение показахме. Най-лесният вариант е да отидем на избори“, изтъкна юристката от Разград.

По нейната преценка последните събития показали, че „политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска ефективност на политическия ни елит, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби“, каза Митева.


Още от Новини
Online radio