burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

ГЕРБ печели изборите, 7+1 партии в Парламента

ГЕРБ печели изборите, 7+1 партии в Парламента

България избра 7 сигурни партии и една все още под въпрос за бъдещото 48-мо Народно събрание. Това сочат екзитпол резултатите на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" за тези предсрочни избори.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели изборите с 24,6% от гласовете. Разликата с втория "Продължаваме промяната" е 5,7% Формацията на Кирил Петков и Асен Василев взима 18,9 на сто. Трети, на не много голяма разлика от ПП, се подрежда ДПС, движението взима 14,8%. За "Възраждане", които се нареждат на четвърто място, вота си са дали 10,9% от имащите право на глас. "БСП за България" е петата формация със свои депутати в парламента. Подкрепата за лявата коалиция е 10,1 на сто. 7,4 на сто е подкрепата за "Демократична България" и за тях остава шестото място.

Последните, седмите, които вероятно ще имат депутати в идното Народно събрание, са от "Има такъв народ". За тях вот са дали 4,6%. На ръба на влизането в парламента са от "Български възход", формацията на Стефан Янев е точно с 4 на сто подкрепа.

Под чертата остават "Изправи се, България" и ВМРО. За формацията на Мая Манолова и майките от "Системата ни убива" вота си са дали 1,2% на сто. 0,9% пък са предпочели да гласуват за ВМРО.

Източник: БНР

Още от Новини
Online radio