burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Министерският съвет с важна информация за решенията си в областта на енергетиката

Министерският съвет с важна информация за решенията си в областта на енергетиката

Министерският съвет излиза с важна информация за решенията от заседанието си днес. Ето какво се предприема в областта на енергетиката според министър Росен Христов:

800 милиона лева заем за “Булгаргаз” за стабилизирането му се отпускат с решение на Министерския съвет. Уточнени са и условията за връщанията на парите. За 6-те месеца “Булгаргаз” е на печалба със 7 милиона лева. Въпросът е с наличието на средства и възможността за разплащане. Друг е въпросът защо не са осигурени слотове от предишното правителство.

В момента анализираме всички възможни канали за газ – “Газпром” е един от възможните канали, който все е още на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с “Газпром”, опитваме да се осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици, но в случай на необходимост, последният вариант е “Газпром”. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов на брифинг в Министерския съвет, след заседанието на служебния кабинет.

По думите му, приоритет в момента са доставките на LNG газ (втечнен газ), както и на синьо гориво от Азербейджан, включително други алтернативни доставчици.

Проблем идва от невъзможността на контрагентите да се разплащат с топлофикациите, като най-сериозен е проблемът в София. Увеличението цената на газа и исканията на доставчиците изискват все повече средства. Оборотните средства за покупки не са в пряка зависимост от печалбата, уточни Христов.

Има готовност да се възобновят договорите с “Газпром”, ако не се осигурят количества през обявените търгове.

Противно на всички спекулации, правителството не се опитва да спре интерконектора, а са впрегнати 40 души от министерствата той да бъде пуснат в срок. Правителството на ПП не е контролирало ефективно. Коригиране е имало и на имена по вписванията. По проекта има и сериозни забележки по експлоатацията и безопасността. Няма да си затваряме очите за никакви нарушения. Не може да няма пък, по който да се движат пожарни коли. Правова държава сме. Свързахме се с фирмата изпълнител АйСиБиДжи, за да могат те да си свършат работата на време. В понеделник и аз ще съм на инспекция там, каза министърът.

Утре предстои среща с фима “Авакс” в президентството по сроковете. Надяват се пускът да стане през септември.

Министърът уточни и че е задействал процедурата по закон за излизането му фирми в частния бизнес. Вписването скоро щяла да бъде факт.

Търсят се още възможности за осигуряване на слотове за танкерите с газ, като цените на количествата са пазарни, макар на кабинета да му се иска да е под пазарната. При все това условията по офертите били конфиденциални. Водели се преговори с фирми в Тексас, като водеща за правителството била крайната цена за България.

pik.bg


Още от Новини
Online radio