burevestnik.bg - Мобилна версия

Свят

11 септември: В САЩ отбелязват годишнина от смъртоносните терористични атаки

11 септември: В САЩ отбелязват годишнина от смъртоносните терористични атаки

В САЩ днес отбелязват 22 години от смъртоносните терористични атаки на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Вашингтон и край град Шанксвил в щата Пенсилвания. Тогава са предприети четири координирани терористични удара, извършени от последователи на международната терористична организация "Ал Кайда", ръководена от саудитския милиардер Осама бин Ладен, припомня БТА.

Терористи камикадзета отвличат четири пътнически самолета на авиокомпаниите "Американ еърлайнс" и "Юнайтед еърлайнс", като два от тях се врязват в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, третият - в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият се разбива край град Шанксвил в щата Пенсилвания.

Първият самолет на авиокомпанията "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис, се врязва в Северната кула на Световния търговски център в 8:46 часа местно време. Северната кула, обхваната от пожар, причинен от сблъсъка със самолета, рухва в 10:28 часа местно време. Вторият самолет на авиокомпанията "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис, се врязва в Южната кула на Световния търговски център в 9:03 часа местно време, която рухва в 9:59 часа местно време. В 9:37 часа местно време самолет на "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис, се врязва в сградата на Пентагона във Вашингтон, при което загиват всичките 64 души на борда и 126 души, намиращи се в сградата.

В 10:03 часа местно време самолет на "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разбива край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуват срещу похитилите го терористи и осуетяват намеренията им.

Общо при четирите атентата загиват 2966 души и над 6000 са ранени.


Още от Свят
Online radio