burevestnik.bg - Мобилна версия

Свят

Хиляди жертви след потоп в Либия

Хиляди жертви след потоп в Либия

Хиляди хора вероятно са загинали след потоп в Либия. Циклонът Даниел предизвика наводнения първо в Гърция, където стихията също взе жертви. От неделя Даниел се вихри именно в африканската държава.

 

Лидерът на източнолибийското правителство, което не е международно признато, каза, че смъртните случаи надхвърлят 2000 и хиляди са изчезнали. Сред хората в неизвестност са и служители на либийската армия, които са помагали при спасителните операции. 

 

Властите на изток наложиха комендантски час, а училищата и магазините бяха затворени заради циклона. Засегнати са всички източни градове - Бенгази, Сус, Дерна и Ал-Мардж. Затворени са още четири големи петролни пристанища.

 

Съобщава се, че два язовира в Дерна - дом на приблизително 100 000 души са преляли, потапяйки под вода голяма част от района. В града е обявено бедствено положение. 

Либия е разделена между две враждуващи администрации от 2014 г. след убийството на дългогодишния лидер Муамар Кадафи през 2011 г.

 

Премиерът в столицата Триполи Абдулхамид Дбейба е наредил на всички държавни агенции незабавни действия за справяне с щетите. Организацията на обединените нации в Либия заяви, че следи отблизо бурята и ще „осигури спешна помощ в подкрепа на усилията за реагиране на местно и национално ниво.


И двете правителства обявиха тридневен траур след бурята Даниел.


Още от Свят
Online radio