burevestnik.bg - Мобилна версия

Свят

Файненшъл таймс: НАТО започва най-голямото военно учение след Студената война

Файненшъл таймс: НАТО започва най-голямото военно учение след Студената война

НАТО подготвя през следващата година най-голямото си съвместно командно учение от Студената война насам, събирайки повече от 40 000 войници, за да тренира опити на алианса да отблъсне руска агресия срещу един от своите членове, пише „Файненшъл таймс“ цитирано от БГНЕС.

 

Учението "Steadfast Defender" е част от бързите усилия на НАТО да се превърне от алианс за реакция при кризи във военен съюз, предизвикани от нахлуването в Украйна. То ще започне през пролетта на следващата година и се очаква да включва между 500 и 700 въздушни бойни мисии, повече от 50 кораба и около 41 000 военнослужещи, заявиха представители на НАТО. То има за цел да моделира потенциални маневри срещу враг, създаден по модела на коалиция, водена от Русия, наречена за целите на учението „Окас“ (Occasus).


Учението е първо по рода си и от гледна точка на техническите възможности, като използва реални географски данни за създаване на по-реалистични сценарии за войските.


В учението ще се включи и Швеция, с което общият брой на участващите държави ще достигне 32. Учението ще се проведе в Германия, Полша и Прибалтика през февруари и март и е част от нова стратегия за обучение, според която военният алианс ще провежда две големи учения всяка година вместо едно.


Според източника НАТО ще се обучава и за противодействие на терористични заплахи извън непосредствените си граници.


Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви през юни миналата година, че алиансът ще увеличи броя на силите си с висока степен на готовност от 40 000 на "доста над 300 000". Това е част от исторически преглед, който цели да насочи алианса към тежки военни способности, за разлика от леките и мобилни сили, разположени на Балканите и в Афганистан.


След това изявление лидерите на НАТО се споразумяха на срещата на върха в литовската столица Вилнюс през юли за нови регионални планове за отбрана и за създаването на т.нар. съюзнически сили за реагиране - многонационални сили, способни да реагират бързо на заплахи.


Балтийските страни особено активно призовават НАТО да укрепи източния си фланг, тъй като по границата с Беларус се струпват войски. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че в началото на юли в Беларус ще бъдат преместени ядрени оръжия, въпреки че присъствието им не е потвърдено.


Нато разположи многонационални батальони в балтийските държави, за да забави напредъка на всеки агресор в случай на инвазия. През юни Германия заяви, че ще задържи 4000 военнослужещи в Литва за постоянно.


Ученията се разглеждат и като ключова част от демонстрацията пред Москва, че алиансът е готов да воюва, заявиха представители на НАТО.


Още от Свят
Online radio