burevestnik.bg - Мобилна версия

Свят

Стотици са жертвите на земетресението в Мароко

Стотици са жертвите на земетресението в Мароко

Силно земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер отне живота на най-малко 296 души в Мароко, като нанесе щети на сгради и изпрати паникьосани хора по улиците на Маракеш.

296 са загинали в района на популярния туристически град, съобщават местните медии.

Земетресението е станало 71 км югозападно от Маракеш на дълбочина 18,5 км в 23:11 ч. ( 22:11 ч. по Гринуич), съобщи Геоложката служба на САЩ.

"Усетихме много силен трус и разбрах, че това е земетресение", каза по телефона за АФП Абделхак Ел Амрани, 33-годишен мъж от Маракеш.

"Видях как сградите се движат. Не е задължително да имаме рефлекси за такъв тип ситуации. След това излязох навън и там имаше много хора. Всички хора бяха в шок и паника. Децата плачеха, а родителите бяха разстроени".

"Електричеството спря за 10 минути, както и (телефонната) мрежа, но след това отново се включи. Всички решиха да останат навън", добави той.

Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало "огромен наплив" от ранени хора.

В град Ал-Хауз, близо до епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в развалините, след като къщата им се срутила, съобщават местните медии.

Системата PAGER на USGS, която дава предварителни оценки за въздействието на земетресенията, издаде оранжева тревога за икономически загуби, според която е възможно да бъдат нанесени значителни щети, и жълта тревога за смъртни случаи, свързани с трусовете, която показва, че са възможни някои жертви.

От USGS заявиха, че "населението в този регион живее в структури, които са силно уязвими при земетресения".

Мароко преживява чести земетресения в северния си регион поради разположението си между Африканската и Евразийската плоча.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.

Източник: БНР

Още от Свят
Online radio