burevestnik.bg - Мобилна версия

Свят

Присъда от над 11 хил. години затвор получи турски крипто бос

Присъда от над 11 хил. години затвор получи турски крипто бос

Присъда от над 11 хил. години затвор получи шефът на криптобанката Thodex 29-годишният Фарук Фатих Озер. През 2021 г. той избяга в Албания, след като валутата, която предлагаше, внезапно се срина. Той беше екстрадиран обратно в Турция през юни и признат за виновен в пране на пари, измама и организирана престъпност, предават от BBC.

 

Точната присъда е 11 196 г. затвор. Озер е измамил стотици инвеститори с милиони долари. 29-годишният криптобос обаче заяви, че не би действал "толкова аматьорски", ако в действителност е имал престъпни намерения. 


"Достатъчно умен съм, за да ръководя всяка институция на Земята. Това е очевидно в тази компания, която създадох на 22-годишна възраст“, посочи осъденият криптобос, цитиран от Анадолската информационна агенция. 


Заедно с Озер за виновни бяха признати сестра му и брат му. Те се изправиха пред съда по същите обвинения. 


Подобни извънредни присъди лишаване от свобода са често срещани в Турция след премахването на смъртното наказание през 2004 г. 11-те хиляди години затвор обаче са по-лека присъда, колкото и изненадващо да звучи това. Прокуратурата поиска Озер да бъде осъден на 40 562 години затвор.


Турците започнаха да използват криптовалути като защита срещу дълбокия спад в стойността на лирата, който започна преди повече от две години. Основаната през 2017 г. криптобанка Thodex се превърна в една от най-големите борси за виртуални валути в страната. Озер спечели национална слава като финансов факир. Платформата обаче внезапно се срина през април 2021 г. Активите на инвеститорите изчезнаха и Озер се укри. Турските медии по-рано съобщиха, че Озер е избягал с активи на стойност 2 милиарда долара.


Още от Свят




Online radio