burevestnik.bg - Мобилна версия

Свят

Настоящ сенатор - на косъм от обвинение покрай Тръмп и опита за отмяна на изборите

Настоящ сенатор - на косъм от обвинение покрай Тръмп и опита за отмяна на изборите

Специален състав съдебни заседатели в щата Джорджия e препоръчал повдигане на обвинения срещу двама бивши и един настоящ американски сенатори, в допълнение към обвиненията срещу Доналд Тръмп и членове на екипа му, за предполагаем опит за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. в щата, предават световните агенции, цитирани от Българското национално радио.

 

Върховния съд на щата публикува днес окончателния доклад на така нареченото "Голямо жури", след като председателстващият панела на съдебните заседатели, съдия Робърт Макбърни, нареди той да бъде оповестен публично.


Докладът препоръчва повдигане на обвинения срещу повече от 35 души, като 21 от тях още не са обвинени от прокуратурата. Сред тях са имената на сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина, както и на бившите сенатори от Джорджия Дейвид Пердю и Кели Льофлер.


Според американските медии докладът на съдебните заседатели по делото за предполагаем опит за отмяна на резултатите от президентските избори в щата показва, че голямата част от тях считат, че един или повече свидетели може да са дали лъжливи показания, и препоръчва на прокурорите да повдигнат обвинителни актове срещу тях, ако бъдат намерени убедителни доказателства.


Специалното голямо жури, конституирано по законите на щата Джорджия, няма правомощията да повдига обвинения, но трябваше да направи препоръки на прокурор Фани Уилис, която след това може да повдигне обвинения чрез традиционно голямо жури. Всички лица, срещу които Уилис повдигна обвинения миналия месец заедно с Тръмп, бяха в списъка, съставен от специалното голямо жури.

Източник: Frognews

Още от Свят
Online radio