burevestnik.bg - Мобилна версия

Oбщество

Миньори и енергетици също натискат властта. Искат ясно и сигурно енергийно бъдеще на България

Миньори и енергетици също натискат властта. Искат ясно и сигурно енергийно бъдеще на България

Миньори и енергетици излизат на протест в центъра на София с искания за “ясно и сигурно енергийно бъдеще за България”. Шествието ще започне в 11:30 ч. от пл. “Св. Александър Невски”. и ще продължи до Министерския съвет.

 

Стотици работници от целия въгледобивен сектор се очаква да се включат в демонстрацията. Основните притеснения на протестиращите са за бъдещата енергийна политика, целяща да ограничи вредните емисии. Според сектора стотици хора ще загубят работните си места. 

 

В протеста ще се включат синдикалистите от КНСБ и КТ “Подкрепа”, както и комплекса “Марица Изток”. 

 

Протестният митинг ще започне в 12 часа в участъка между сградите на Народното събрание и Министерския съвет на бул. "Княз Александър Дондуков" 1

 

Според недоволните липсват конкретни решения за запазване на електроенергийното производство и енергийната обезпеченост на българската индустрия. 

 

Това ще е поредният протест в София днес. Земеделците също протестират като до 15 ч. тежка техника ще изчаква на входа на столицата. Тогава изтича крайният срок, който от бранша дадоха на властта за изпълнение на техните искания. Те настояват да се спре вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица,мляко, месо и мед от Украйна. Недоволството избухна след като парламентът прие предложението на правителството да бъде премахната блокадата върху вноса на украинско зърно, която бе наложена от служебното правителство през пролетта по примера на още четири европейски държави. Основните опасения на зърнарите и тогава, и сега е, че вноса на украинско зърно ще доведе до загуби за родните производители. 


Още от Oбщество
Online radio