burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Доц. Стойчо Стойчев: Измекярството се рекламира като висша форма на отговорност към Родината

Доц. Стойчо Стойчев: Измекярството се рекламира като висша форма на отговорност към Родината

Според доц. Стойчо Стойчев  има връзка между внасянето на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков от страна на ГЕРБ-СДС и напускането от ИТН на управляващата коалиция.

„Разбира се, че има връзка. Най-малкото вотът е внесен по теми, по които Кирил Петков и Асен Василев са били и служебни министри и се предполага, че те имат специализация. А вотът е пряко обвинение към тях за некомпетентност, дори умишлена некомпетентност, която поражда огромни възможности за корупция и разхищаване на публични средства. Вотът е премислен и не е случаен. След като ИТН напусна правителството, една от първите реакции на ГЕРБ бе, че управляващите трябва да поискат вот на доверие в тази ситуация. В това би имало политическа логика, ако от „Продължаваме промяната“ се отнасяха институционално към управлението. Но те отдавна демонстрират, че имат по-скоро инструментално отношение към институциите и към управлението и не биха се подложили на подобен линч, какъвто направи Филип Димитров навремето с вот на доверие, който да не мине. Беше абсурдно Петков и Василев да отидат на такъв вариант и отлагайки във времето кога ще се гласуват оставките на старите и избора на новите министри, те показаха, че никак не бързат. Не вярвам да имат някакви скрупули за това с години да влачат този процес. Така че вотът на недоверие може да се тълкува и като един вид спешаване на управляващите да подложат на гласуване тези оставки и да се види на какво могат да разчитат. Защото в противен случай им се оставя един голям прозорец на комфорт, в който Кирил Петков да съблазнява още и още депутати оттук и оттам да го подкрепят“, заяви Стойчо Стойчев пред „Труд“.

Той коментира и ожесточените опити на „Продължаваме Промяната“ за привличане на депутати, които да поддържат мнозинството.

„Тези неща ги е имало винаги през годините, но като че ли досега са били някак си срамни. Политическото ренегатство и прелитането от партия в партия независимо дали за постове, пари или нещо друго се случваше без много публичност. А сега това измекярство и ренегатство се рекламира като едва ли не висша форма на отговорност към Родината, като голямо геройство. Сигурно всички революционери се обръщат в гроба си, ако разберат как Кирил Петков сравнява ренегатите с тях.

На  въпрос магическо число ли е 12 за ренегатите на фона на това, че сега се търсят 12 депутати, които да крепят мнозинството, а навремето 12 бяха сините депутати, които помогнаха на БСП и ДПС да свалят Филип Димитров, 12 се отцепиха от ОДС през 2000 година, начело с Христо Бисеров и Йордан Цонев в опит да свалят Иван Костов, Стойчо Стойчев отговори така:

„Библейските числа затова са библейски, защото носят символика и стават мит. Винаги нещо се върти около тях. Не знам дали в конкретния случай трябва да търсим някакъв промисъл, но има и такъв филм даже - „Мръсната дузина“. На Кирил Петков не му трябват 12 депутати, може и с по-малко да мине. Не е необходимо да го нарича правителство на малцинството - това е част от легендата, която този човек си изгражда за управлението и на какво се крепи то. Ще му измисли някакво лице за пред хората, което да оправдава съществуването на това управление. Но на всички вече е ясно - и на бабите на село, и на пуйките в Банкя, и на магаретата във Вердикал - че на това управление в момента единствената му цел е да се задържи максимално дълго, за да бъдат те министри и депутати, и нищо друго не е в главите им. Ако до миналата седмица бе трудно да се управлява една такава парцелирана коалиция, сега става още по-трудно, камо ли пък да се правят реформи, за които трябва някакъв вид единомислие и мнозинство. А ако се пледира за това и към опозицията - то не става с „Който е съвестен, да дойде при мен“. Това не е отправяне на политическо послание към опозицията, това е коварство, а с коварство никой не е останал в историята. С лукавство и с троянски коне може да се спечелят някои битки, но стратегически това не може да служи на добра кауза. А каузата на Кирил Петков и каузата на България са две различни неща“.

Засега чисто аритметически вотът на недоверие може да се окаже първият успешен в демократичната ни история, тъй като съотношението на силите е 126 на 114 в полза на опозицията, ако се добавят и 20-те гласа от ИТН. Попитан възможно ли е някоя партия да се направи на разсеяна, да не влезе, да не се регистрира и прочие трикове политологът заяви следното:

„Всякакви варианти са възможни до момента, в който се проведе самото гласуване. В оставащото дотогава време ще върви алъш-веришът, някои могат да се „осъзнаят“, не само Кирил Петков ще говори с депутати, и Слави Трифонов ще говори. Резултатът може да бъде всякакъв. Но ако се ограничим само до това, което знаем в момента плюс евентуалните ползи и изгоди, примерно партията на Костадин Костадинов няма сметка от подобен вот. За тях е добре те да продължават да бъдат опозиция в слаб парламент със слабо правителство. На тях ще бъде изключително удобно да го бият от ляво и от дясно и това ще помпа рейтинга на Костадинов, той ще продължава да казва - вижте хората на американците какви са отрепки. Следователно трябва да намерим други хора и кои са те - ами ние“.

По  отношение борбата на Кирил Петков с мафията Стойчо Стойчев посочи:

„Доскоро обвиняваха ГЕРБ и ДПС, че са мафията, която е завладяла държавата. А сега обвиняват управляващите, че те са мафия, която се опитва да завладее държавата. Значи сега другата мафия е завладяла държавата, но тя е добрата. Битката с мафията е изключително смехотворна. Ако някой мафиот слуша Кирил Петков, сигурно си умира от смях. Ще се посмее и ще отмине. Като слуша Кирил Петков как се бори с мафията всеки ден по телевизията, даже и във водевилите го няма това. И каква му е борбата с мафията? Да премести Бойко Рашков в КПКОНПИ... Защото президентът е завардил всички служби и сега ние искаме да си имаме наша. Пък и ще бъде гаранция за самия Рашков, че КПКОНПИ няма да го пита откъде е имуществото му. Няма член по НК, по който Рашков да пита себе си откъде са имотите, с които разполага“.

Политологът изрази своето мнение и за предателите в политиката днес.

„На този, дето му викат „Гела“ философията не му е най-силната страна, независимо от това какъв велик адвокат е. Явно при него спортното е много по-силно от другото и тая работа „вие, дето останахте при Слави сте предатели“ не знам на кого я продава, но не биха я кълвали даже пуяците в Банкя. Това са толкова елементарни умосъчетания и хрумотевини, че не знам кой ще се върже на тази простотия, дори твърдото ядро в ПП, които се радват, че има такива ренегати. Колкото повече този човек се обяснява, че не е предател, толкова по-жалък става и толкова повече ще откаже някой да го последва. А той дори иска да е вътрешен министър и тази работа с Бойко Рашков му се струва прекрасна.

Доц. Стойчев допуска варианта да има ново правителство в този парламент.

„Варианти за нов кабинет в този парламент има, по-скоро ми се струва, че той ще бъде с някаква формула за единство и ще бъде подкрепен от депутати от различни партии. Но не ми се струва резонно какъвто и да било формат да включва „Възраждане“. Това ще е нелогично и неестествено, и за ДПС и ГЕРБ няма да е окей с тях, да не говорим за сега управляващата коалиция да прави нещо с „Възраждане“. Войната в Украйна е много голям вододел, който изключва „Възраждане“. Те могат да участват с кворум или нещо друго, но не и директно. Не е ясно тези, които се махнаха от ИТН, ще подкрепят ли Петков или ще правят нещо друго. Всеки независим депутат може да има персонални уговорки с някого и те ще осъзнаят това, щом станаха свободни електрони. А дали едно ново правителство ще бъде по-близо до ГЕРБ или до ПП - не мога да кажа отсега. Всичко е възможно - дори и ГЕРБ да подкрепи ПП - всичко е на масата за преговори. Позицията на ГЕРБ се засили неимоверно много, но да не забравяме, че тяхната първа и най-важна задача не е да спечелят предсрочните избори, а да имат с кого да управляват, да излязат от изолацията, в която се намират в момента, да не им бъде ДПС единственият възможен партньор. Не казвам, че е лошо да има такава коалиция, но имиджово, публично, е страшна стигма да си сложен в един кюп с ДПС. Това звучи ужасно и за политиците, и за избирателите...“.

Той посочи, че именно партньорството на БСП с ДПС до такава степен е отслабило и обезкървило социалистите, че поддръжниците им през годините са се наляли при Румен Радев и са гласували за „Продължаваме Промяната“ без да се замислят какво правят.

„Дълги години тях ги тормозеше не само слабостта в лидерството на БСП, но и прекомерната зависимост от ДПС и това, че нямаше опция БСП да управлява без ДПС“, обясни Стойчо Стойчев.

По думите му тези, които реално искат избори веднага, са хората на Радев и експертите около него.

„Всички останали политически сили са наясно, че още едно директно управление на Радев не е добро за тях, защото те са в конфликт с него - и настоящите управляващи, за бившите да не говорим. Те не искат да му дават възможност още да управлява. Така че за тях е по-добре реално това или ново правителство в този парламент да продължи да управлява с идеята като се стигне до предсрочни избори, те да са преглътнали още един служебен кабинет на Радев“, смята политологът.

Що се отнася до това дали единствено „Демократична България“ са останали верни на президента, той посочи:

„Точно така. И ДБ да седнат и да се ослушат - не мен, Иван Костов да чуят, който каза за Радев „аз не му вярвам на този човек“. Костов не му вярва, но Атанас Атанасов му вярва, за ДСБ няма друг авторитет и те винаги гласуват „стратегически“. Но дори и на тях трябва да им е ясно, че Радев е много по-опасен за ценностите, които те изповядват, отколкото всеки друг и най-вече с Украйна. Хората от ДБ са най-големите оплаквачки в социалните мрежи за това, че България не дава оръжие на Киев. Но тези хора симпатизират на Радев и направиха ключова грешка с прекомерното залитане по него. Още на първия тур на президентските избори масово гласуваха за него, а не за собствения си кандидат Лозан Панов, който беше тотално употребен. А беше техен флагман за съдебна реформа, водеше битка от тяхно име с Иван Гешев. Партиите, които бяха в сянката на президента, трябва да осъзнаят, че ще се задушат там, ако стоят дълго време. Още през 2018 година казах, че големият проблем на Корнелия Нинова не е Бойко Борисов, а Румен Радев. Той лансира ПП, тя бе президентски проект, а сега са готови да го изпържат. Радев трябва да обясни защо стана така, защото благодарение на него тези хора сега управляват. Първо ги сложи за министри, после ги похвали много и почти участваше в предизборната им кампания. Тези хора са маскирани като либерали, но тяхното управление е най-антилибералното управление в историята на България. Взеха ръководството на всички регулаторни органи, те вече нямат никаква независимост, гледат да направят ръководството им пряка функция на тях самите. Така стана и с КЕВР, и с Комисията за защита на потребителите. През тях Асен Василев вижда управлението си“.

Според Стойчо Стойчев трябва да седнем като общество и да си кажем, че големият проблем на България си е самото общество.

„Ние правим периодично едни и същи грешки, връзваме се на обещания за светло бъдеще, изобщо искаме да станем богати и да живеем в по-добра жизнена среда без да си мръднем пръста за това, без да работим повече и всякакви такива лесни обещания от популисти. Никой не казва, че хората трябва да спазват законите, че трябва да работим повече. Казват - абе има тук едни крадци, като ги вкараме в затвора, нещата ще се оправят. Ако беше така, ние и Сингапур да сме задминали. Проблемът си е в самите нас, да разберем, че ако на избори вкарваме такива хора във властта, няма как да има устойчиво развитие и винаги ще бъдем жертва на поредния предприемач. Дали ще е харизматичен или не, дали ще е от Харвард или от Москва - винаги ефектът ще бъде един и същ, защото реално нашият живот е продукт на собственото ни отношение към него. Държавата и управлението ни е отражение на това какво ние правим за това управление“, категоричен е доц. Стойчо Стойчев.


Още от Анализи
Online radio