burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Грип и акция срещу криптоплатформа преди връчване на третия мандат - кои са най-важните новини от седмицата

Грип и акция срещу криптоплатформа преди връчване на третия мандат - кои са най-важните новини от седмицата

От "Продължаваме промяната" върнаха нереализиран втория мандат на президента Румен Радев. Николай Денков върна папката, и така и втората възможност за съставяне на редовен кабинет в рамките на това Народното събрание вече е в историята. Денков обясни пред държавния глава причината – липса на парламентарна подкрепа за декларацията с приоритети.

Остава въпросът на коя парламентарна група президентът ще връчи последния, трети мандат.

Продължиха коментарите за вариантите за реализирането на третия мандат.

Ако го получим, ще предложим технически кабинет, с пет конкретни задачи, обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той отхвърли възможността за лидерски разговор и споразумение, за което настояват от ГЕРБ.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че Движението ще положи усилия да има редовен кабинет.

При когото и да отиде третият мандат, БСП ще вземе решение след пленум, коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Възраждане" ще даде подкрепа, само ако бъдат приети условията й, каза председателят на партията Костадин Костадинов.

Стефан Янев от "Български възход" призова за помирение и съгласие в името на българските граждани. ГЕРБ ще участва в разговорите с формацията, на която президентът Радев връчи третият мандат, обяви в края на седмицата лидерът на партията Бойко Борисов.

Най-важното условие за следващия редовен кабинет е да гарантира стабилността в държавата, която осигури служебният кабинет, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Парламентът освободи предсрочно Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителната каса заради нарушен диалог между него и Българския лекарски съюз, и системно неизпълнение на задължения. В кулоарите на парламента Салчев коментира, че конфликт с Българския лекарски съюз заради искането в Националния рамков договор да бъде включено увеличение на заплатите на лекарите, е една от основните причини за прекратения му мандат.

Грипна епидемия до момента е обявена в областите Бургас и Шумен.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев обясни, че става въпрос за традиционния грип, а не за Covid вълна и че не се налага грипна ваканция в национален мащаб.

Служебният премиер Гълъб Донев разпореди министрите на здравеопазването и на образованието в координация да подпомагат областните противоепидемични щабове.

Разменените бебета от столичната болница "Шейново" вече са при биологичните си майки. От болницата са готови да окажат каквато и да медицинска помощ при необходимост, увери директорът ѝ Румен Велев.

Парламентът задължи служебният кабинет да започне преговори с Брюксел за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта енергетика. Докато вървяха обсъжданията, пред Народното събрание КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" организираха протест. Синдикалистите приветстваха решението на депутатите, но го определиха като "първа стъпка".

Премиерът Гълъб Донев смята, че предоговарянето ще е продължителен процес, а срокът до 31 март може да постави клопка пред реализацията.

Протестираха и хората с увреждания заради Наредбата за медицинска експертиза с искане да се освидетелства компетентно, комплексно и с вземане под внимание на всичките заболявания. Продължават протестите на жителите на Бузовград заради това, че шофьорът, прегазил преди два месеца 14-годишно момче от селото, е освободен под гаранция от три хиляди лева. А стачкуващите служители в Министерството на външните работи обявиха, че едностранно прекратяват протеста си заради липсата на конструктивен диалог с ръководството на ведомството.

Акция на прокуратурата и ДАНС в офисите на криптобанката "Нексо" доведе до това, че четирима душа са обвинени за участие в организирана престъпна група. Двама от обвиняемите са с мерки за неотклонение по един милион лева, а другите двама се издирват. По информация на "Хоризонт" ръководител е бил Коста Кънчев. Той и бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев са двамата издирвани. Уникален случай не само за България, но и в световен мащаб – така главният прокурор Иван Гешев определи започналото разследване. Скандалът предизвика силен политически отзвук. Тома Биков от ГЕРБ заяви, че е добре да се провери дали има финансиране на "Прoдължаваме промяната" от лица, свързани с "Нексо".

Темата беше коментирана и от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев обяви, че ще съди всеки, който уронва репутацията и доброто му име.

Източник: БНР

Още от Анализи
Online radio