burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Политолог: БСП се държи като първа политическа сила, това е огромен проблем

Политолог: БСП се държи като първа политическа сила, това е огромен проблем

"Местните избори ще взривят коалиционната формула", прогнозира в интервю за БНР политологът Георги Киряков. Според него следващата битка за местната власт може да повлияе върху продължителността на мандата на бъдещото съвместно управление.

"Не си представям управление между тези четири партии и битка за кметове и за общински съвети по места. ПП е единствената с възходящ тренд и в битка с останалите партии "ще изсмуче" и останалия ресурс на тези партии. Това ще взриви при всички положения коалиционната формула. Това означава, че е възможно партиите, особено големите – говорим за БСП и по-старите и по-опитни, да си направи сметка точно с такъв хоризонт. Което изключва пълен четиригодишен мандат. Има хоризонт, дългосрочен, макар и двегодишен, който ще се изпълни от тези партии", прогнозира той.

"БСП се държи като първа политическа сила, от която зависи съставянето на това правителство, което е огромен проблем и за четирите партии. Това явно е тяхната стратегия на поведение. Очевидно има за какво да се пазарят. И в коалицията ДБ отношенията не са приятни не само за тяхната публика, но и за публиката като цяло. И там има подводни камъни, с които ПП също трябва да се съобразява по някакъв начин и да ги преодолее, да ги подмине. Защото това може да обърне и тяхната лодка", коментира Киряков.

"Засега има всички индикации, че ще се постигне съгласие по основните неща. Проблемът е с детайлите, които ние не виждаме. Защото ти поставяш големи цели пред това управление, но въпросът е после в подробностите – как ще се изпълняват, с какви финансови средства, при какъв дневен ред, при какъв ритъм, при каква пътна карта. Ще бъде изключително трудно при този рехав бюджет, който е възможно да бъде приет следващата година, да се постигнат най-големите цели. Може и да няма консултации, ако президентът види, че е възможно да се състави коалиция", смята политологът.  


Още от Анализи
Online radio