burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Въпросите към Демерджиев, които нито един депутат не зададе

Въпросите към Демерджиев, които нито един депутат не зададе

Стефан Ташев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проля сълзи в пленарната зала на Народното събрание по време на изслушването му за трагичния инцидент на границата, при който бе убит граничният полицай Петър Бъчваров. До тук добре. Но…последвалият дебат в залата не успя да убеди никой, че Демерджиев е искрен. То и депутатите не се справиха. Не зададоха много важни въпроси за границата и мигрантският натиск върху България. Всъщност сълзите на министъра не успяха да скрият страха му да назове истинският виновник за погрома на МВР и в частност на „Гранична полиция“-бившият комунистически следовател Бойко Рашков. Разбираемо е. Той беше сплашен от Рашков още в самото начало да не му пипа хората.

След като депутатите не го направиха, ще си позволя да го направя аз. Защото границата и залялата ни мигрантска вълна не се свеждат само до оградата там.

1.Г-н Демерджиев, оплакахте се, че граничните полицаи имат старо облекло, което шумяло и така пречело. Бихте ли така добър да проверите кой провали доставката на нови униформи за “Гранична полиция“ през пролетта на 2022 година? При сключен договор с фирма производител за над 3 милиона лева граничарите останаха без нови униформи. Решението за доставката е на служебното правителство на Стефан Янев от 6 октомври 2021 година, но отменено от Рашков и подчинената му Тина Тодорова, която той лично назначава за директор на Дирекция“ Управление на собствеността и социалните дейности“-ДУССД-МВР. Доставката на униформите е осуетена с мотива „отпаднала необходимост“. А сега служителите на МВР сами си поръчват униформи и обувки.

  1. Оплакахте се, че техниката на „Гранична полиция“ е остаряла. И пращате автомобили от вътрешността на страната, които се чупели. Кажете, г-н Министър, кой провали или проспа умишлено обществените поръчки за поддръжка на автомобилите на МВР и в частност на Гранична полиция, за застраховката на техниката, за резервните части и горива? Не е ли същата директорка, по професия строителен инженер, която абсолютно не разбира нищо от системата на МВР, но бе доверено лице на Рашков? За обявената от него ОП за купуването на 500 нови автомобила на МВР на лизинг, като стойността на 1 автомобил излизаше 60 000 лв с обслужването за 4 години – по 15000 на година за ползване на автомобили. Това щеше да ощети МВР с милиони левове. Може би и затова спряхте поръчката.
  2. Гранична полиция има остра нужда от осигуряване с микробуси и автобуси. (За тях има планирани ОП в графика за 2022 г. за ОП в ДУССД – МВР, но същите не са обявени по времето на министър Бойко Рашков.) Знаете ли това, министър Демержиев?
  3. Вярно ли е, че автомобилите, за които се оплаквате, че се чупят на границата са прословутите „Грейт Уол“, купени по една скандална обществена поръчка от вашия патрон, бивш вътрешен министър, а сега съветник на президента по антикорупция Пламен Узунов? Какво е качеството им? Поръчката е проверявана от ОЛАФ.
  4. Къде отидоха 5 милиона лева за поддръжка на оградата, които МС гласува през септември 2021 г. на Рашков? Къде са 37-те милиона лева за „справяне с мигрантската криза“ гласувани по същото време на Рашков? Покажете документи за ремонта на оградата, какво е ремонтирано, какво е направено?
  5. Военният министър Стоянов се оплака, че комуникационната система ТЕТРА не работела за военните и нямала съвместимост с тази на МВР. Знаете ли кой провали процедурата за избор на фирма, която да доизгради системата и достави модерно оборудване, след като това бе заложено в Плана за възстановяване и за него трябваше да получим 2,9 милиарда лева? Не са ли виновни лицата Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и Божидар Божанов? Обществената поръчка първо бе провалена, а после на бегом изброените по-горе четирима души взеха решение да възложат чрез омразната „ин хаус“ процедура на държавната фирма „Информационно обслужване“ доизграждането на системата ТЕТРА, но бяха разкрити от Европейската комисия и отрязани. Ще получим ли все пак парите за тази система или? И ще се прави ли тя изобщо или ще върнем парите на Брюксел?
  6. Кое наложи закриването от Бойко Рашков точно през юни т.г. на Гранично-полицейския участък в Болярово?  Той охраняваше точно този участък от границата, където стана трагичният инцидент с полицая Бъчваров. И пренасочването на граничарите от там към Елхово и Резово. Местните хора и кметовете продължават да протестират срещу това безобразие. Бихте ли показали мотивите на Рашков за това решение?

8. Г-н министър, минавали ли сте скоро в центъра на София? Ама не със служебен автомобил и охрана. А пеша? Ако не сте, идете да видите какво става-на „Мария Луиза“, „Лъвов мост“, „Цар Симеон“ и околните улици.  Там вече не се чува българска реч. Улиците са превзети от еднакви на възраст младежи, с еднакви анцузи, скъпи маратонки и телефони, с бради, с раница на гърбовете, които се мотаят безцелно докато чакат да бъдат изведени към Западна Европа. Както са вкарани в страната. Тези хора се настаняват в съмнителни хотели, къщи за гости и хостели. Кой ги приютява!? До колко са законни те? Знае ли полицията в София или…Знае ли какъв бизнес се върти там-дрога, проституция..алкохол и т.н.? Явно не. Само днес  бяха открити 30 мигранти натъпкани в апартамент в Студентски град, а това е само върхът на айсберга и капка в морето.

  1. Колко трафикантски мержи разкри МВР? С организатори, водачи и изпълнители?
  2. Има ли корупция във висшите етажи на ръководството на Гранична полиция и затова ли уволнихте началника й?
  3. По времето на Рашков, а и по ваше имало ли е заседания на смесената българо-турска гранична комисия, която решава всички въпроси и проблеми по границата? Ако е не, защо? И кой проспа мигрантската криза, заради която плащаме с живота на невинни хора?

Могат да бъдат зададени още много въпроси, но Демерджиев няма да отговори на тях. Едно е да дрънкаш „антиГешев“ по телевизиите, друго е да работиш и да носиш отговорност за действията си.

Източник: Breaking.bg

Още от Анализи
Online radio