burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Първата присъда за злоупотреба с еврофондове в Русе вече е в сила

Първата присъда за злоупотреба с еврофондове в Русе вече е в сила

Петър Стефанов

В „Буревестник“ стартирахме рубрика, в която периодично ще публикуваме кой какво е прибирал от поръчките и програмите на местно ниво в силните години на ГЕРБ, когато бяха на власт близо 12 години. И ако някои от големите измами за милиони вече са известни на публиката у нас (пътища, газ, горива), сега ще обърнем внимание на по-малките – между 200-300 хиляди и 700-800 хиляди лева – все пак говорим за регионални схеми. Първото ни разследване беше за 3 дружества, които може би фиктивно са провеждали обучения в периода 2018-2019 – вижте ТУК

А сега продължаваме по темата ...

Първата присъда за злоупотреба със средства от фондове на Европейския съюз чрез подадени декларации с неверни данни за реално изпълнение и оборот по сделки, вече е в сила. Новината дойде преди месеци от окръжния прокурор Георги Георгиев. Делото се "въртя" в различните съдилища повече от пет години, но състав на Върховния касационен съд потвърди наказанията за управителите на две фирми - Галимир Енчев и Иван Павлов, сочени за много близки на известния бизнесмен Красимир Даков, които са печелили солидна част от големите общински обществени поръчки. Заради големите им успехи в бизнеса започва публично да се говори, че те не са случайни и зад тях стоят политически протекции и финансови интереси.

На 23 ноември 2011 година Министерството на регионалното развитие сключва договор с Община Русе за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма “Регионално развитие” за изграждане на една от най-добрите придобивки на Русе през последните години - Екомузея с аквариум. Процедурата е открита на 23 май следваща година. В обществената поръчка участва “Тех-Нет” ЕООД с управител Галимир Енчев, който декларира, че има договори с “Крис Груп” ЕООД с управител Иван Павлов, както и с други фирми, като представя референции за изпълнени договори със същия предмет на дейност в предходните три години. Така Общината класира на първо място тези две фирми и след изпълнението на договорите “Тех-Нет” взима 594 115 лева европейски средства, а “Крис Груп” - останалите над 400 000 лева. Разследването обаче установява, че няма изпълнение на такива предходни контракти, което е задължително условие за участие в поръчката.

След разработка на ДАНС през 2015 година измамата е разкрита, а на 22 ноември 2016 Окръжна прокуратура внася за разглеждане в Окръжния съд обвинителен акт срещу управителите на “Крис Груп” ЕООД Иван Павлов и на “Тех-Нет” ЕООД Галимир Енчев за предоставяне на неверни сведения в процедура по обществена поръчка, обявена от Община Русе и финансирана с европейски средства. След продължило повече от 5 години съдебно разглеждане двамата са признати за виновни и са им наложени наказания от 3 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и 1000 лева глоба за Иван Павлов и 6 месеца затвор условно с изпитателен срок от 3 години за Галимир Енчев, като присъдите са окончателни.

Очаквайте още – възложил ли е кметът на Русе Пламен Стоилов от ГЕРБ поръчка за ремонт на сградите на МГ „Баба Тонка“ и СУ „Христо Ботев“ през 2018 г. за 6 000 000 лева на Иван Павлов и Красимир Даков, чрез търновската фирма „ВТ Инженеринг“?


Още от Анализи
Online radio