burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Четири пъти по-висока годишна инфлация в България

Четири пъти по-висока годишна инфлация в България

Годишната инфлация в България е нараснала повече от четири пъти през 2022 г. спрямо 2021 година. Това показват данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

У нас средната годишна инфлация, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е била 13 процента. 

В сравнение с темпа на увеличение на цените през предходната 2021 г., когато ръстът е 2,8 на сто, нарастването на потребителските цени в страната се е ускорило с 10.2 процентни пункта през миналата година, или с над 4 пъти повече.

Годишната инфлация в ЕС достигна 9.2% - най-високото ниво, измервано в историята. В сравнение с 2021 г., когато годишната стойност беше 2,9%, инфлацията в ЕС се е увеличила повече от три пъти. 

 

инфлация
Евростат

 

В сравнение с потребителските цени в няколко от най-големите световни икономики, инфлацията в Япония като цяло е по-ниска от тази в ЕС, но е по-висока в Съединените щати и Китай, с изключение на последните години. Между 2013 г. и 2022 г. потребителските цени са се повишили средногодишно с 0.8% в Япония, 2.3% в Съединените щати и 1.9% в Китай.

 

инфлация
Евростат

 

Ако се разглежда само сравнението с 2021 г. обаче инфлацията в ЕС се е увеличила повече, отколкото в основните й икономически конкуренти. За година инфлацията в САЩ 8.7%, което е малко под нивата в ЕС. Инфлацията в Япония достигна 2.5%, докато Китай беше най-ниската от четирите световни сили - с 2.0%.

Оказва се, че потребителските цени за жилища, вода, електричество, газ и други горива регистрират най-висок ръст през 2022 г., средно с 18.0%. Следва транспортът със среден ръст от 12.1%, докато храните и безалкохолните напитки са поскъпнали средно с 11.9%. 


Още от Анализи
Online radio