burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Татяна Буруджиева: Проблемите между партиите на национално равнище се виждат оголено на местно

Татяна Буруджиева: Проблемите между партиите на национално равнище се виждат оголено на местно

Тези местни избори бяха ключово важни в казуса да има или да няма правителство. Сега започват да стават важни в казуса доколко стабилно е това правителство.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Татяна Буруджиева.

"Всичките проблеми, които припламват между партиите на национално равнище, на местно равнище абсолютно оголено могат да се видят."

Активността и участието на хората в местните избори се определя в огромна степен от това дали включените в листите представляват интерес за местните общности, отбеляза политологът.

В местната власт хората много по-директно усещат възможностите си за контрол и намеса в дневния ред на управлението, посочи в анализа си Татяна Буруджиева.

Тя обърна внимание върху разкъсването и разпиляването на гласовете сред избирателите на ПП–ДБ. Според нея "не е възможно да се получи обединяване, което на национално равнище толкова много търсеха", а коалицията на национално равнище не е донесла вълна от толкова гласове, която да ги изведе на първо място.

ГЕРБ се бави и не може да вземе решение за някои от кандидатите, подчерта Буруджиева.

"Някак си инстинкта си е загубила тази партия да търси и да намира сериозни кандидатуриТутка се, меко казано, което говори за проблем. Самият факт, че толкова дълго не могат да вземат решение, също показва минус."

И в лявото е голяма какофония, смята Татяна Буруджиева.

"Местните избори за първи път няма да се състоят във формата леви срещу десни кандидати", обобщи картината тя.

И до този момент всички изследвания показват, че ГЕРБ запазва първото си място в национален мащаб. Затова за ПП-ДБ е изключително важен символичният успех, който търсят с кметското място в София, коментира Буруджиева в предаването "Преди всички". Според нея това е по-скоро символична битка, отколкото реална – за завоюване на по-голям брой избиратели.

За "Възраждане" тези избори също са символични, защото да имаш кметове, вече означава да си направил кадрова листа, която се одобрява от избирателите по много различен начин от тази за народни представители, обясни политологът.

"Ако говориш, че си сериозна политическа партия със стабилно и решаващо място на национално равнище, няма как да нямаш кметове. Това е битката на "Възраждане". Вероятно ще качат резултат, но едва ли толкова бурно, колкото беше при националните избори. На местно равнище темите са различни от темите, които са мотори на движението на възход на "Възраждане".

Няма връзка "щом излязат земеделците, ще падне правителството", смята Буруджиева относно задаващите се мащабни протести.

Източник: БНР

Още от Анализи
Online radio