burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Светлин Тачев: Въпреки търканията, състоянието на ”сглобката” зависи от взаимната изгода на участниците

Светлин Тачев: Въпреки търканията, състоянието на ”сглобката” зависи от взаимната изгода на участниците

”Въпреки постоянните търкания, здравословното състояние на т.нар. сглобка зависи от взаимна изгода на участниците. Интересите им рефлектират и върху правителството.”

 

Това заяви пред БНР политологът Светлин Тачев от „Галъп Интернешънъл болкан“.

 

"Депутатите откриха новия сезон, подготвени с пълни сили за нови политически битки. Чухме го и от трибуната на парламента. Изказването на Бойко Борисов за Алексей Петров внася допълнителна интрига в моментната ситуация", смята експертът.

 

По думите му резултатите от местния вот най-вероятно ще дадат отражение върху коалицията в управлението.

 

Според специалиста цел на Борисов и партията му е съществуването на правителството да продължи. Защото „колкото повече правителството съществува и колкото повече скандали падат над ПП-ДБ (и най-вече – ПП), толкова повече ГЕРБ ще може да се възползва от електоралната ерозия сред симпатизантите на партньора по сглобка."

 

"Символните битки в общественото пространство се подхранват от политическите сили. Това води до разделяне на две крила и един голям център от хора с умерени позиции. За радикализирането на крилата се използват всякакви поводи и случаи: 3 март и Паметника на съветската армия, пилона на Рожен, включително и с насилието над Дебора в Стара Загора, джендъри и пр. Този политически сблъсък размива основния проблем", посочи още той.

 

Тачев изрази мнение, че ако се вгледаме в местните избори, ще видим, че изчезна дилемата: статукво-промяна.

 

"С появата на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София след тази на Васил Терзиев, ясно е, че има разделение сред демократичната общност, и то по линията комунизъм-антикомунизъм, либерали-консерватори. Ситуацията става още по-непредвидима с евентуалната кандидатура на ГЕРБ. Важно е да се види на вероятния балотаж кой кого ще подкрепи", отбеляза политологът.


Още от Анализи
Online radio