burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Излъга ли министър Радостин Василев депутатите от Комисията за децата, младежта и спорта в Народното събрание?

Излъга ли министър Радостин Василев депутатите от Комисията за децата, младежта и спорта в Народното събрание?

На 20.04.2022 г. Комисията за децата, младежта и спорта в Народното събрание на свое заседание изслуша министъра на спорта Радостин Василев по проблемите в автомобилния спорт. От своя страна Василев направи кратка ретроспекция на случващото се в този спорт, като информира Комисията, че вече е назначил две проверки – едната, за приложената от бившия служебен министър Кузманов принудителна административна мярка за спиране на състезанията по този спорт за 6 месеца, и втората - за издадената спортна лицензия на Автомобилната федерация на България. 

Дотук добре, но в последствие министърът изказа своето становище, че лицензът, издаден през 2019 г. на АФБ е получен  незаконосъобразно! Министър Василев, явно или не, знае или умишлено премълчава факта, че Министерство на младежта и спорта с министър по това време Красен Кралев спечели на всички инстанции заведените дела относно правомерността за отнемането на лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт и последващото издаване на лиценз на Автомобилната федерация на България. Остава открит въпросът, защо министър Василев излъга Комисията - от незнание или от незачитане на решенията на българския съд? 

По първия въпрос - за наложената принудителна административна мярка за забрана на състезания по автомобилизъм също има заведено дело в съда, както и няколко доклада от Главния инспекторат на Министерски съвет за съществени нарушения при извършването на проверката! Защо министър Василев не отмени тази явно порочна мярка? 

Също така, министър Василев призна пред народните представители, че случаят е жестоко политизиран и мафиотизиран, но не даде, както винаги, никакви конкретни факти. Ние може да му помогнем – случаят явно се политизира от сегашните управляващи, удобно забравящи или незачитащи решенията на съда. Набива се на очи, че сегашният съветник на премиера Петков е бившият рали шампион Димитър Илиев, който е син на Владимир Илиев – бившият председател на автомобилната федерация с отнет лиценз /БФАС/ и бавещ с процедурни хватки и обжалвания загубата на изборите за председател през 2018 г. По този начин се блокира работата на федерацията и се стигна до последващите събития. Също така, Г-н Димитър Илиев е колега и то в една и съща катедра – Технически и ледени спортове, със Станислав Кънчев, който пък е парламентарен секретар на ММС. Нека да отбележим и факта, че и друг наш бивш рали шампион – Крум Дончев, бивш депутат от БСП, сега е съветник на министъра на транспорта, т.е. пак от управляващата коалиция.

От всичко изброено до тук е видно, че явно ще се направи всичко възможно за отнемане на лиценза на АФБ, този път наистина неправомерно, а това, че делата в последствие ще бъдат загубени, няма никакво значение, защото тогава “може би няма да сме на власт”. Поръчката ще е изпълнена, а българският спорт, в случая - автомобилния, ще продължава да страда.

Източник: Bunt.bg

Още от Анализи
Online radio