burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Защо Вежди Рашидов подаде оставка, а Просто Киро, Ристьо, Асен и Минчев не?

Защо Вежди Рашидов подаде оставка, а Просто Киро, Ристьо, Асен и Минчев не?

Стефан Ташев

Вежди Рашидов напусна парламента, политиката и партия ГЕРБ. Заради едни непремерени думи, записани при неизключени микрофони в почивката на парламента.

Вежди „опра пешкира“ за некомпетентността и некадърността на прокурори, съдии и полицаи. Които пуснаха убийци на свобода. Да убиват пак. И те го сториха.

Да припомним все пак за какво хората излязоха на протести в цялата страна. Заради едно пребито, обезобразено и смазано момиче-Дебора от Стара Загора. И извергът, който се гаври с нея, пуснат на свобода от някаква съдийка, която житейски преценила, че няма нужда от мярка за него, нищо, че е с две присъди за подобни престъпления и в пробация от втората.

В нормалните държави този щеше да е прибран на момента зад решетките, без експертизи, вещи лица, видя се колко са „вещи“ и милостиви съдийки.

Хората излязоха на протест точно за това. Не за Истанбулски конвенции, еднополови отношения и 60-дневни интимни контакти, гениалното творение на „Разградската правна школа“.

Протестът веднага бе обязден от ПростоКировци, Боец, Лалов и наколенкаджиите от „Дондуков“№2. Съдийката обявена за невинна, другата пуснала убиеца от Лозен без мярка също. А хората протестираха срещу недосегаемостта точно на тези съдии. След което започна „лов на вещици“, чиято жертва стана и Вежди Рашидов. Изведнъж прокуратурата започна да арестува масово „насилници“, къде истински, къде не.

Типично по български. Два месеца ще е иху, после ще стане тихо. И пак по старому. Само ХристоИвановци ще ни обясняват, че ако беше приета Истанбулската конвенция нямаше да има насилие. Сигурно конвенцията щеше да уплаши изверга от Стара Загора и той нямаше да посегне на Дебора. Или пък двойният убиец от Лозен нямаше да застреля 18-годишното момиче. Верваме им!

Вежди изгоря за думите си, извини се два пъти, подаде си оставката и напусна политиката. Но защо само той? Защо оставка не подаде ухиленият зам.-шеф на парламента Никола Минчев, който се радваше на думите на Рашидов? Значи някакъв си Тото, който също така се хилеше на тъпотиите на Тити Папазов за остриганата съученичка, беше „размазан и заклеймен“, но Минчев, на мама момчето, не подава оставка? Не е ли едно и също?

Защо Христо Иванов, пак записан при включени микрофони в зала на Народното събрание точно преди година, не подаде оставка? След скандалните му думи за правосъдие-бухалка, „меки китки“, леле къде са ЛГБТ активистите, „бели хора“ и нареждане записът да бъде изтрит от уж частното и независимо радио „Дарик“.

Защо Просто Киро, нахлул в стаята на ГЕРБ за обяснения заради Вежди Рашидов, Асен и останалата паплач от „промяната“ не подадоха оставки след като предателят Руди Гела им извади записи от среднощното заседание, където се говори за чистки, нарушения на закона, фалшифициране на избори и другите скандални неща?

Къде бяха моралистите? Дали тогава „промяната“ получиха телефонни обаждания от американското посолство с гневни въпроси? Или за едни може, а за другите не?

Трагедията на едно момиче бе превърната в политически цирк от тези нагли хора, които мислят, че хората са им длъжни. Забелязахте ли, че на 8 август протестите срещу насилието бяха многооо малобройни. Защо ли? Ами защото хората не са глупаци. Отказаха да бъдат масовка на ПростоКировци и останалите грантаджии, които дойдоха на първия протест за да си правят ухилени селфита. Оставката на Вежди Рашидов едва ли ще реши натрупаните с години проблеми на съдебната власт, не на прокуратурата. И сигурно няма да намали насилието над жените? Но в политиката трябва да се мери с еднакъв аршин. Двойните стандарти ни излизат скъпо. Прекалено скъпо.

Източник: Breaking.bg

Още от Анализи
Online radio