burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Проф. Балтов се върна в „Пирогов“, съдът отмени уволнението му от Кацаров

Проф. Балтов се върна в „Пирогов“, съдът отмени уволнението му от Кацаров

Бившият директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е започнал работа отново след като е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции - пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС).

Сега тече едномесечен срок, в който болницата, може да обжалва решението пред Върховния касационен съд. Проф. Балтов потвърди, че от вторник е започнал работа, а решението на СГС е от 1-ви август.

„Но на граждански договор, докато тече този едномесечен срок за обжалване, след което трябва да ме възстановят, тъй като  обикновено ВКС отказва да разглежда трудово-правни спорове. На първа и втора инстанция спечелих делото и очаквам след месец окончателно да бъда възстановен", заяви той.

Междувременно, на 22-ри юни последният редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи неговия приемник проф. д-р Иван Поромански. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров.

Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено „Вътрешен одит" на здравното министерство (МЗ) в "Пирогов", резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия. Проверките са заради постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки. 


Още от Новини
Online radio