burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Като за последно: МТСП с нова голяма обществена поръчка

Като за последно: МТСП с нова голяма обществена поръчка

За поредна съмнителна обществена поръчка сигнализираха наши читатели – този път тя е за близо 27 милиона лева, но отново идва от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) под шапката на Лазар Лазаров. Поръчката е за доставка на храни и хигиенни материали по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. (ПХОМП),  съфинансирана от „Европейския социален фонд +“. Дотук добре, но … поръчката е обявена, без да бъде обсъдена с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и социалните партньори – основните потребители по Програмата. Още по-любопитното е, че изготвената „на тъмно“ поръчка е със срок на подаване на оферти до 18.04.2023, като в срока влизат и почивните Великденски дни.

Така определено възникват съмненията, че бързането е за тези 27 милиона, които да бъдат разпределени преди евентуалното редовно правителство. Това е поредната „светкавична поръчка“ на МТСП след обявената преди дни такава за 17 милиона - за сървъри и софтуер на министерството. Неотдавна, за подобна поръчка, направена по времето, когато Лазар Лазаров беше зам.-министър, беше сезирана Европейската прокуратура със съмнение за картел. И тогава, и сега, поръчката е със 17 обособени позиции. Доклад на одит на средствата от ЕС тогава констатира нарушения, както и фактите, че фирмите са регистрирани на един и същи адрес и че винаги печели фирмата с най- ниска цена след отказ на останалите, които пък после са наемани за подизпълнител.

Явно това не пречи на Лазаров и на екипа му да пуснат същата поръчка, явно с желание да усвоят парите до края на месец април. Изводите за прозрачността и безкористността оставяме без коментар … но ще продължим да разследваме и разнищваме обществените поръчки на властта.

Скоро – подробности и за схемите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Още от Новини
Online radio