burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Нови разпоредби на ЕС разрешават щурци и брашнени червеи да се влагат в храни

Нови разпоредби на ЕС разрешават щурци и брашнени червеи да се влагат в храни

Домашни щурци и брашнени червеи (които са ларви на брашнените бръмбари, Tenebrio molitor) ще бъдат разрешени като храна в Европейския съюз съгласно нови разпоредби, съобщава БТА, като цитира ДПА.

Домашните щурци могат да се консумират замразени, сушени или на прах от вторник, а използването на ларви на брашнения бръмбар в човешката храна ще бъде разрешено от четвъртък.

Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

Храната, съдържаща насекоми, трябва да бъде обозначена като такава в ЕС, включително името на вида.

Според оценката на Еврокомисията домашният щурец и ларвите на брашнените бръмбари са безопасни за консумация от хора, но могат да представляват риск за страдащи от хранителни алергии. 

Насекомите са оценени като богати на протеини, те са част от кухнята в някои страни страни и могат да бъдат отглеждани със сравнително малко ресурси, отбелязват информационните агенции.

В Полша екип, ръководен от проф. Тадеуш Бакула (на снимката) от катедрата по ветеринарна профилактика и хигиена на фуражите в Университета на Вармия, работи върху използването на насекоми като алтернативен източник на храна и фуражи, архив/ ЕПА/БГНЕС

 

Още от Европа
Online radio