burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Шефът на СОС иска обяснения от Трайчо Трайков за незаконната сеч в Борисовата градина

Шефът на СОС иска обяснения от Трайчо Трайков за незаконната сеч в Борисовата градина

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев иска обяснения за незаконната сеч в Борисовата градина до къпалнята „Мария Луиза“ от Трайчо Трайков и директорите на дружеството - собственик на имота. Той настоява те да се явят на заседанието на СОС на 9 февруари, по време на което да дадат отговори за действията си, в това число причините за издаденото от кмета Трайков разрешение за премахване на дървета, за контрола, който той и неговите служители са упражнили, както и стореното от представители на компанията-собственик на терена.

„Поисках Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, който е издал разрешението за премахване на дървета в парк „Борисова градина“, както и целият съвет на директорите на дружеството - собственик на имота, да се явят на заседанието на Столичния общински съвет на 9 февруари, за да дадат обяснения за действията си по незаконната сеч до къпалнята „Мария Луиза“. Това написа на страницата си във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Настоявам да получим от тях отговори за причините за издаденото от кмета Трайков разрешение за премахване на дървета, за контрола, който той и неговите служители са упражнили, както и стореното от представители на компанията-собственик на терена“, добави той.

По думите му това нагло погазване на закона и то в парка, който е символ на София, няма да остане без последици и без наказания.

„Поканил съм и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова да даде информация за всички действия, които тя е предприела веднага след сигнала за сеч, подаден от директора на предприятието, отговарящо за парковете, както и да запознае общинските съветници със съставения акт на дружеството, извършило незаконната сеч, подробности за установените нарушения на терен и организацията на патрулите на Общинска полиция“, посочи Георги Георгиев.

Ето как кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков коментира с публикация на страницата на район „Средец“ във Фейсбук нерегламентираното изсичане на дървета около къпалнята „Мария Луиза“:

„Тези дни не бях в София, но се наложи да се занимая с отсечените дървета в къпалнята „Мария Луиза“. Ето как стоят нещата. От дружеството-собственик (друго безобразие – че къпалнята не е общинска) поискаха разрешение за премахване на 11 дървета“, пише той.

„Експертите от района отидоха и изготвиха оценка - пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни. В разрешението, което издаваме и важи за две години е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа ПРЕДИ началото на премахването. След като е информиран, районен експерт - еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението – маркира дървета за премахване по Разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет“, обяснява Трайков каква е процедурата.

Той отбелязва, че в конкретния случай уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023 година, не е постъпвало. „Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря“, пише кметът.

Той веднага е разпоредил експерти от района да се свържат с общинското предприятие „Паркове и градини“ и с дирекция „Зелена система“ на Столичната община и да отидат на място. „Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят“, отбелязва Трайчо Трайков.

По думите му за допуснатите нарушения са съставени протоколи и актове от съответните общински структури, с максимално предвидената санкция от 50 хил лева.


Още от Новини
Online radio