burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Закон за надценките ще свали цените

Закон за надценките ще свали цените

„Реалният ефект, който на нас ни се иска със създаването на сайта, който следи стойността на хранителни продукти, е реално намаление на цените. Там на едно място може да се види една цена от всички институции. От тази седмица очакваме и заявления от търговците на дребно с оборот до 30 млн. за най-ниските цени на много стоки. Сайтът дава сериозен анализ, показва дисбалансите между търговията на едро и дребно, но от друга страна, сайтът има и индиректна регулаторна функция - търговците като покажат своите цени, техните клиенти виждат какви са разликите.“ Това каза пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Имахме предварителен разговор с търговските вериги, не можем да ги задължим към нищо, но търговците на дребно проявиха огромен интерес към сайта. Това не е кампания срещу големите търговски вериги.", увери Стоянов. Напротив, разговорът за цените се изкриви към тях, напълно възможно е проблемите да не са при тях, а на много други места.

Следващият понеделник ще се пусне за обществено обсъждане Законът за надценките, който ще съдържа формула за минимална надценка на продукти от определена групова формула - например, търговците на кашкавал ще са задължени да продават един или два артикула на минимална надценка от 10%. Това ще донесе минимално изкривяване на пазара, но и потребителите ще могат да избират какво да купуват, допълни министърът. От петък до вчера на обед е имало 40 хиляди влизания на държавния сайт за проследяване на цените, каза още Стоянов.

Държавата обмисля мярка, според която ще има финансиране за поддържане на хранителни магазини в малките населени места. Когато тя е спряла преди години, над 500 магазини са затворили. Много често сега по селата минава бус без касов апарат, който продава хранителни стоки на хората. Хора, които са в слабо населени райони, нямат избор. Обмисля се в момента да се възобнови тази практика и да се финансира част от логистиката за зареждане на тези магазини, като субекти, които ги зареждат, да получават разходи за зареждането, уточни Стоянов.

По отношение на млечните стоки, където присъства и държавната компания ЕлБи, зареждаме два пъти по-често техните магазини, очаквам и до дни те да сключат споразумение с търговец, което ще позволи продуктите им да са достъпни в цялата страна. Това също сериозно ще повлияе на пазара, каза още министърът. И допълни, че всички помощи, и увеличените отстъпки за пътуване в градския транспорт, се финансират от данъка на "Лукойл", който плаща като свръхпечалба.

|Трудно ми е да кажа дали мина най-тежкото за държавата, и депутатите получиха ясен сигнал, че ако безконтролно увеличават социалните разходи, бюджетът няма да издържи. Ще предложим силно балансиран бюджет и служебното правителство се надявам да се справи с такъв бюджет. Увеличението на социалните плащания трябва да се комбинира с повишаване на производителността на труда", коментира Стоянов.


Още от Новини
Online radio