burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Кипър започва от днес имунизация срещу маймунската шарка

Кипър започва от днес имунизация срещу маймунската шарка

Кипър започва от днес имунизацията срещу маймунската шарка, след като получи първата партида ваксини. През изминалата седмица в страната бяха регистрирани първите три случая на вируса.

1260 дози от ваксината Imvanex пристигнаха в Кипър в събота и още от днес те ще се дават безплатно на приоритетните групи, съобщиха от здравното министерство.

Първи ще могат да се ваксинират хората, които са били в близък контакт с потвърдените случаи, както и здравните специалисти, които се грижат за тях.

В Кипър вече има три случая на маймунска шарка. Първият бе регистриран във вторник - 40-годишен мъж, пътувал неотдавна до европейска страна. Още два случая бяха съобщени в събота. Заразените са мъже на възраст 20 и 30 години, пристигнали на острова през последните дни.

И тримата пациенти са настанени в специалната зона в държавната болница в Никозия и са в добро клинично състояние, посочиха от здравното министерство.

Доставката на ваксините в Кипър се очакваше в края на август, след като бе отложена с един месец от първоначалния срок заради ограниченото производство и пренасочване на количествата към по-силно засегнатите страни. След установяването на първия случай процедурата бе ускорена със съдействието на здравния еврокомисар Стела Кириакиду.


Още от Европа
Online radio