burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Шишков: По искане на прокуратурата започват обстойни проверки по трасето на АМ "Хемус"

Шишков: По искане на прокуратурата започват обстойни проверки по трасето на АМ

По искане на прокуратурата  започват обстойни проверки по трасето на автомагистрала "Хемус". Това заяви в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който  инспектира на място започналите вчера дейности по укрепване на свлачището преди новия тунел "Железница" на автомагистрала "Струма". До месец май ще има  окончателно избран вариант за трасето на магистралата в Кресненското дефиле, увери той.

До началото на лятото  свлачището преди тунел "Железница", което спря строителните дейности  на автомагистрала "Струма" преди три години, ще бъде укрепено чрез изграждане на полутунел, който ще струва допълнителни 80 милиона лева, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който инспектира на  място  строителните дейности:

"На практика няма да влизаме в свлачището. Ще укрепваме на практика преди непосредствено до магистралата и ще се направи фактически този полутунел".

Всички изисквания за опазване на околната среда  при изграждането на магистралата в Кресненското дефиле ще бъдат спазени и до май месец ще има избран вариант на трасето:

"Все още не е завършил окончателно процедурата по мерките за ОВОС, така че в момента, в който завърши, ще можем да коментираме категорично. Имаме готовност за няколко варианта на трасето в зависимост от това какво ще докажат мерките за защитата на околната среда. Всички варианти се обследват. Очаквам може би до средата на април месец да приключим с окончателно с тези мерки".

Регионалният министър Иван Шишков обяви и за продължаващите проверки по автомагистрала Хемус, но този път възложени от държавното обвинение:

"Прокуратурата в момента се интересува сериозно. И на практика е възложила проверка през  2000 квадратни метра, което представлява през около 250 метра проверки на този участък от "Хемус" и в момента се прави вече проверка по предписание на прокуратурата".


Още от Новини
Online radio