burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Гореща вълна в Испания, живачният стълб стига 45 градуса

Гореща вълна в Испания, живачният стълб стига 45 градуса

Втората гореща вълна за това лято обхваща Испания и ден след началото ѝ 37 провинции вече са поставени нащрек. Според Държавната метеорологична агенция (AEMET) горещата вълна ще продължи около 9 дни, като пикът на високите температури ще бъде между вторник и четвъртък, когато се очаква на места да достигнат до 45 градуса.

През юни по време на първата гореща вълна в страната бяха отчетени най-високите температурни стойности от 1981 година насам.

Сега заради горещ въздушен фронт, който пристигна от Северна Африка, се очакват още по-големи жеги, като на места ще бъде до 45 градуса, а през нощта няма да пада под 26.

Във всички автономни области с изключение на Астурия, Мурсия и Кантабрия е обявен код за опасно горещо време.

В Андалусия, Арагон, Кастилия и Леон, Мадрид, Естремадура и Ла Риоха се очаква да бъде около 43 градуса, а в долините на Гуадиана и Гуадалкивир до 44.

Дори на Канарските острови, където обикновено средната юлска температура е около 24 - 26 градуса, сега се очаква да надхвърли 37.

В планините на региона на Мадрид термометърът показва 36 градуса.

Високите температури засилват и риска от горски пожари. Само през месец юни в Испания са изгорели над 62 800 хектара гора, а за първата половина на годината пожарите са повече отколкото за цялата минала година - по данни на Министерството на екологичния преход и демографското предизвикателство и Европейската информационна система за горските пожари.


Още от Европа
Online radio