burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Мелони победи, Европа се вълнува

Мелони победи, Европа се вълнува

Победата на радикалната десница в Италия беше посрещната с радостни коментари от сродни фракции в Европейския съюз и със загриженост от правителствата в някои страни членки.

"Браво, Джорджа!", възкликна унгарският премиер Виктор Орбан във Фейсбук.

"Страхотна победа!", беше реакцията на полския премиер Матеуш Моравецки.

"Джорджа Мелони и Матео Салвини показаха пътя към горда и свободна Европа на суверенните нации", написа в "Туитър" лидерът на крайнодясната испанска партия "Вокс" Сантяго Абаскал.

 "В несигурни времена популистките движения винаги растат, но това винаги свършва с катастрофа - защото предлагат прости краткосрочни решения на много сложни проблеми", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази респект към демократичния и суверенен избор на италианския народ. "Като съседи и приятели, трябва да продължим да работим заедно", каза Макрон.

По-рано през деня френската премиерка Елизабет Борн каза в радиоинтервю, че заедно с Еврокомисията Париж ще следи внимателно как се спазват човешките права в Италия, включително правото на аборт.

 Марин льо Пен също поздрави Мелони и Салвини, че са победили въпреки "заплахите от антидемократичния и арогантен Европейски съюз".

Европейската комисия изрази надежда за конструктивно сътрудничество с новите италиански власти.

Кремъл обяви, че Русия е отворена за конструктивни връзки с политическите сили в Италия, които са способни да надмогнат омразата към нея.

Съединените щати ще работят заедно с новото правителство на Италия за преодоляване на общите глобални предизвикателства, заяви говорителката на Белия дом Сарин Жан-Пиер. А държавният секретар Антъни Блинкън изрази очакване Вашингтон и Рим да продължат заедно да подкрепят свободна и независима Украйна и да се стремят към изграждане на устойчиво икономическо бъдеще, както и към спазване на човешките права.

 

Още от Европа
Online radio