burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Кацаров: Има тестове до средата на януари, изследването веднъж седмично не крие риск

Кацаров: Има тестове до средата на януари, изследването веднъж седмично не крие риск

„Има достатъчно тестове до средата на януари, за да могат всички ученици да се върнат в клас от понеделник,“ това заяви служебният министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред Дарик.

„Водещо е нивото на разпространение на вируса - преценихме, че тестване веднъж седмично представлява малък риск, по-важното е децата да се върнат на училище“, посочи още той.

 По отношение на кризата с липсващите тестове, министър Кацаров посочи, че задължението да се купят тестове за учениците е на Министерството на образованието и науката.

„Тестването позволява да не се спира цялата паралелка от училище. Преди да въведем тестването, откриването на ученик с положителна проба водеше до карантиниране на цялата паралелка и ставаше един порочен кръг“, коментира още Кацаров.

„Ситуацията е овладяна, има достатъчно тестове и децата тръгват на училище“, категоричен беше министър Кацаров.

„Има основание да се смята, че училището е едно от местата, където може да се разпространява вируса и затова в определени периоди децата не посещават училище“, отбеляза още Кацаров.

Служебният министър  посочи, че ако всички хора над 60 години се ваксинират, това ще доведе до връщането на учениците безусловно в час, защото най-тежко протича заболяването при хората в тази възрастова група и най-много хора над 60 години  умират от вируса.

„Ако хората над 60 годишна възраст се ваксинират на 100 процента тогава ние няма да имаме тези проблеми“, подчерта той.

От понеделник се възобновяват и плановите операции, посочи още той, а причината за спирането им е била недостигът на реанимационни легла.

Тази година публичните разходи за здравеопазване ще надхвърлят 7 млрд. лв., което е почти 5,5% от БВП. За сравнение – през 2019-та те са били малко над 5 млрд. лв. каза още министърът.  


Още от Новини
Online radio