burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Испания и Португалия в гореща хватка, туризмът вече е засегнат от жегите

Испания и Португалия в гореща хватка, туризмът вече е засегнат от жегите

Суша и горски пожари в Испания и Португалия, изгарящата жега се разпространи и във Франция и Обединеното кралство, пише Би Би Си. 

Температурите се очаква да достигнат своя пик в четвъртък във Франция и Испания и властите отмениха традиционните фойерверки на националния празник на Франция, за да намалят риска от пожари.

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и по-продължителни поради изменението на климата.

Жегата е типична за  райони като Андалусия, Кастилия Ла Манча и Естремадура, но въпреки това Северна Испания, която обикновено избягва екстремни температури, също е засегната, като северозападният регион Галисия е с червен код - най-високата категория - тъй като се подготвя за температури до 42 градуса.

Други 13 региона са с оранжев или жълт код. 

Очаква се температурите да продължат да се повишават в много райони през следващите два дни. Прогнозите са, че североизточният град Сарагоса ще има температури до 42, докато Бадахос, на югозапад, може да регистрира до 47 градуса в четвъртък.

Тъй като горещата вълна се очаква да продължи през уикенда, тя може да счупи рекорди по отношение на продължителността, ако продължи през следващата седмица.

Безпрецедентните 80% от континенталната част на Португалия са изложени на „изключителен“ риск от пожари, според националния метеорологичен институт IPMA.

Във вторник 849 пожарникари са били на терен в опит да овладеят 30 пожара. Няколко големи пожара, горящи през уикенда, вече са потушени или овладяни, но не и преди да погълнат хиляди хектари гора. През уикенда се чака живакът да стигне 47 градуса.

Туризмът вече е засегнат, дори в райони, които все още не са засегнати от пожари. В популярната туристическа дестинация Синтра, близо до Лисабон, националните дворци, замъци и други атракции са затворени по нареждане на правителството.

Има опасения, че голям музикален фестивал, планиран да се проведе от четвъртък до събота близо до плажа в Меко, в Сесимбра, южно от Лисабон, и мотоциклетното рали в Алгарве, което е едно от най-големите в Европа, ще трябва да бъдат отменени.


Още от Европа
Online radio