burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Димитър Ганев: Политическата криза няма да бъде решена на тези избори

Димитър Ганев: Политическата криза няма да бъде решена на тези избори

"Това, което изглежда от днес най-вероятно, е, че политическата криза няма да бъде решена на тези избори". С тази констатация започна анализа си пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" и уточни, че няма сериозни структурни разлики между 48-ото Народно събрание и предстоящото. Той подчерта, че не се вижда работеща формула за кабинет, независимо коя и от двете формации, борещи се за първото място на предсрочните парламентарни избори на 2-ри април, вземе първия мандат за съставяне на правителство.

По думите му единствената възможна конфигурация за правителство е "скрита коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", но тя няма как да се състои, защото изисква много висока цена, която трябва да плащат и двете формации преди местните избори:

"Като казвам скрита, имам предвид да е етикетирана под формула на експертен кабинет на националното спасение, с ограничен хоризонт и с непартийни фигури", обясни той.

Според Димитър Ганев правителство на формациите от т.нар. хартиена коалиция е малко вероятно, защото и за това цената би била висока за партиите в нея:

"Крайната цена от това би била, че ГЕРБ ще подари победата на местните избори на ПП и ДБ, като така ги направи основен политически субект с перспектива в средносрочен и дългосрочен план".

Местните избори ще решат ребуса, прогнозира още политологът.

Източник: БНР

Още от Новини
Online radio