burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Северна Македония е с ново правителство

Северна Македония е с ново правителство

Избраха новото правителство в Северна Македония. Тази сутрин новият премиер ще поеме функциите от Зоран Заев.

Парламентът (Собранието) на Република Северна Македония одобри новото коалиционно правителство на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и две по-малки албански партии, с министър-председател Димитър Ковачевски, съобщава Асошиейтед прес.

Новият кабинет спечели вота на доверие с 62 гласа "за" срещу 46 "против" в 120-местния законодателен орган. Новото правителство се радва на малко по-голяма подкрепа от предишното на премиера Зоран Заев, отбелязва АП.

Разликата между двете е участието в новия кабинет на албанската партия "Алтернатива", която получи три министерски поста, въпреки, че има само четирима депутати в парламента.

Новият премиер на Република Северна Македония 47-годишният Димитър Ковачевски е бивш заместник-министър на финансите в кабинета на Зоран Заев, който трябваше да се оттегли след тежка загуба на местните избори миналия октомври, припомня АП.

Десноцентристката опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ гласува против новия кабинет, настоявайки, че само предсрочни избори ще дадат легитимност на управлението.

Ковачевски заяви, че ще се фокусира върху справянето с икономическата несигурност, задълбочена от пандемията и резкия ръст на цените на енергията.

Дванайсет от общо 21 места в новия кабинет ще са за СДСМ, а девет за албанските партии. Осем от предишните министри ще бъдат сменени, включително министрите на отбраната и на здравеопазването - Радмила Шекеринска и Венко Филипче, съответно със Славянка Петровска и Беким Сали. Постовете си запазват вътрешният министър Оливер Спасовски и икономическият министър Крешник Бектеши.

Утре се очаква визита на новия български премиер Кирил Петков в Скопие, отбелязва АП. 


Още от Европа
Online radio