burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Министрите на енергетиката на ЕС търсят решение на високите енергийни цени в Общността

Министрите на енергетиката на ЕС търсят решение на високите енергийни цени в Общността

Министрите на енергетиката на ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел в опит да намерят решение на високите енергийни цени в Общността преди началото на зимния сезон. Една от мерките, за която настояват 15 страни-членки, сред които и България, е налагане на таван на цените на едро на природния газ.

Вчера еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че в основата на проблема с високите енергийни цени е Русия и категорично подкрепи въвеждане на таван на цените на целия внос на газ оттам. Тя допълни, че е възможно и налагане на таван на синьото гориво като цяло, което се използва за електроенергия, но уточни, че това не трябва да води до увеличение на неговото потребление. Вчера обаче представител на Съвета на ЕС заяви, че това е много деликатен въпрос, тъй като такава мярка трябва да подобри пазара, а не да го изкриви.

"Затова председателството на Съвета ще пита министрите дали този таван трябва да включва газ, доставян по тръби или втечнено синьо гориво, като взема предвид сигурността на доставките. Важно е също дали има финансови ресурси за тази цел", заяви източникът, като добави, че тези 15 страни са много гласовити и усеща нервност в поведението им. Макар те да се доближават до необходимото квалифицирано мнозинство, за да мине мярката, не е сигурно дали това ще стане. 

Министрите ще обсъждат и течовете по тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, както и мерки, които дискутираха в началото на месеца като намаление на потреблението на енергия в пиковите часове с поне 5 на сто и налагане на солидарни вноски на  производителите на енергия от нефт, газ и въглища в помощ на уязвимите индустрии.


Още от Европа
Online radio