burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Евродепутат: Затегнете контрола на българите, спрете им парите!

Евродепутат: Затегнете контрола на българите, спрете им парите!

„Затегнете контрола на българите, спрете им парите“, призова евродепутатката от левицата Клеър Дейли, която разкритикува пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, докладите за върховенството на закона, които ЕК представя от миналата година за всяка страна-членка, съобщи БНР.

В отговор на казаното от комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, че България е изготвила план за действие след доклада за миналата година, Дейли посочва, че временното правителство е поискало оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„В тазгодишния доклад се споменава загриженост за ролята на главния прокурор, както и за Висшия съдебен съвет, но това е по-скоро снизходително“, коментира Дейли. Изводът й е, че правителството няма да получи оставката на главния прокурор. Тя се позовава на доклада на евродепутатите, където са цитирани думите на вътрешния министър Бойко Рашков, че липсата на контрол върху главния прокурор е сериозен проблем за върховенството на правото, което позволявало на  политическата зависимост да взема връх над закона и да  няма  разследване срещу бившите управляващи в случаите на сериозна корупция, свързани с магистрали и язовири.

„Това е абсолютно завладяване на държавата от олигархията – нещо, за което не спираме да критикуваме страни извън ЕС, а това става при нас и ние дори не го назоваваме“, изтъква Дейли.

Мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента обсъди резултатите от посещенията си в България, Словакия, Словения и Унгария. Делегацията, която е посетила България в края на септември, призовава ЕК да затегне мониторинга и одита на еврофондовете у нас.  Още от Европа
Online radio