burevestnik.bg - Мобилна версия

Европа

Предсрочните парламентарни избори в Италия ще бъдат на 25 септември

Предсрочните парламентарни избори в Италия ще бъдат на 25 септември

Предсрочните парламентарни избори в Италия ще се проведат на 25 септември, стана ясно след като президентът на страната разпусна парламента заради разпадането на широката коалиция, която подкрепяше правителството на националното единство, начело с Марио Драги. 

В парламента няма предпоставки за създаване на нов кабинет след случилото се в Сената вчера: "Пет звезди" не гласуваха, "Лига” и "Форца Италия" също, като поставиха условия за вота на доверие. 

Президентът на Италия Серджо Матарела представи днес решението си да разпусне парламента, като обясни, че липсват перспективи за мнозинство след политическата ситуация в Сената вчера.

Той уточни, че едно такова решение е винаги последно, но в случая без друг изход.

Матарела посочи, че правителството в оставка има необходимите средства за работа по текущите дела.

Обърна внимание на различните кризисни ситуации като енергийната, инфлацията, пандемията, конфликта в Украйна и др., и изрично се обърна към политическите партии да не злоупотребяват с тях в предизборната си кампания, а да направят така, че да имат конструктивен принос в интерес на страната.

Мандатът на настоящия парламент започна през март 2018 година и трябваше да приключи догодина. Изборите тогава спечели "Пет звезди".


Още от Европа
Online radio