burevestnik.bg - Мобилна версия

Мнения и коментари

Антон Станков: Конституционният съд си вкара страхотен автогол

Антон Станков: Конституционният съд си вкара страхотен автогол

"Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за избор на определени органи - било Инспекторат към съдебната власт, било парламентарната квота на ВСС. В същото време това решение засяга и самия КС, защото имаме непопълнен състав на Конституционния съд - две непопълнени места от квотата на Народното събрание".

Това каза пред БНР бившият министър на правосъдието Антон Станков.

Той подчерта, че когато решението на КС бъде публикувано в Държавен вестник, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев трябва да се върнат автоматично на местата си в КС, докато бъдат избрани нови конституционни съдии на тяхно място:

"Това е тълкувателно решение и има действие назад. Ще ми е любопитно дали ще ги възстановят Анастасов и Илиев. ... Това решение се очакваше за ВСС, но заради липсата на политическа воля КС навлезе в една много тежка материя, на практика замести волята на Народното събрание. Последните 2-3 години парламентът систематично не прояви воля да управлява".

Станков коментира, че в момента страната е "полупарламентарна република".

На хипотезата, че КС се беше произнесъл, че при изтичане на мандата мястото се освобождава, бившият министър на правосъдието коментира, че така държавата би блокирала:

"Не мисля, че това е по-добрият вариант, но от юридическа гледна точка е по-правилният. Решението на КС е палиативно, лекува симптомите, а не същността на заболяването. В дълбока криза смеДържавата е разклатена фундаментално в основите си. Конституцията в момента не се спазва, дописва се. Разтревожен съм истински!".

Според него трябва да има питане до КС за правомощията на служебното правителство:

"Очерта се серия от служебни кабинети и всеки надминава другия в размаха си на политически действия. Конституцията е сложила една рамка, че те трябва да обезпечат изборите, но не и да провеждат политики".  

Източник: БНР

Още от Мнения и коментари
Online radio