burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Freedom House: Без промени на показателите на демокрацията в България

Freedom House: Без промени на показателите на демокрацията в България

През миналата година демокрацията в Унгария се е влошила още повече, заяви американската изследователска група Freedom House, като показателите за България не са се променили (4.50).

Групата обвини провеждането на изборите в Унгария, на които отново триумфира десният премиер Виктор Орбан.

В годишния си доклад за страните от бившия съветски блок Freedom House определя България за “семи-консолидирана демокрация”. Това представлява коефициентът от 4 до 5, като 5-7 се счита са “консолидирана демокрация”.

Резултатите на България в детайли изглеждат така: Национално демократично управление - 4.25, Изборен процес - 5.50, Гражданско общество -5.50, Независими медии - 3.25, Демократично управление на местно ниво - 4.75, Съдебна система и независимост- 4.25, Корупция - 3.75, Процент на демокрацията - 58%.

Като сравнение Беларус и Азербайджан, както и държавите от Средна Азия са с коефициенти около 1 и с процент на демокрацията под 10, което ги прави “консолидиран авторитарен режим”.

Рейтингът на Унгария се е влошил повече от този на всяка друга страна с изключение на Русия, където президентът Владимир Путин рязко затегна контрола след нахлуването си в Украйна.

Парламентарните избори в Унгария "бяха изпълнени с множество нередности, злоупотреби с административни ресурси и изкривявания в медиите", се казва в годишния доклад на Freedom House, която получава финансиране от американското правителство, но работи независимо.

"Подкрепяните от правителството клеветнически кампании срещу критично настроени неправителствени организации и членове на Националния съдебен съвет - считан за последния източник на съдебна независимост в Унгария - показаха задълбочаващата се нетърпимост на режима на Орбан към инакомислещите", се казва в доклада.

Докладът противопоставя траекторията на Унгария с тази на Полша, където Freedom House отново заяви, че управляващата партия демонстрира "презрение към либералната демокрация", включително чрез избора на финансиране от страна на министерството на образованието.

Но полските избиратели ще имат по-голяма изборна свобода, се казва в доклада, който приветства Варшава за приемането на милионите украински бежанци и отстояването на твърда европейска линия срещу Русия.

Freedom House класира Унгария като 43% демократична страна, което е спад от 45% година по-рано, докато Полша е стабилна на 59%. Русия се срина от 5% до само 2%.
Най-висока оценка получи Естония - 83%, следвана от Латвия, Словения, Литва и Чехия.


Още от Новини
Online radio