burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

„Информационно обслужване“ показа как ще се обработват данните от изборите

„Информационно обслужване“ показа как ще се обработват данните от изборите

Представители на „Информационно обслужване“ представиха пред медиите и представители на партиите софтуера на машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори на 2 април.

„През 2003 започнахме активно да работим с ЦИК. Най-голямо партньорство имаме за парламентарните избори, затова смятаме, че имаме сериозна подготовка за идните избори“, заяви Александър Станев, директор „Системна интеграция и иновации“ в „Информационно обслужване“.

„Поради честите промени на Изборния кодекс, които не са минимални, винаги има какво да се направи спрямо новите законови изисквания, а и самият софтуер трябва да се поддържа в добра форма, да се актуализират компонентите му, за да сме сигурни, че няма уязвимости в него. Осигуряваме и цялата необходима техника, както и хората, които ще свършат това нещо“, обясни още той.

Той даде разяснение за последователността на работата на изборите:

„Събираме цялата информацията за секционно избирателните комисии, в които ще се гласува. Правим го чрез специализирана система, в която работят различни представители на РИК, които въвеждат информация за типа секция, къде се намира и други детайли. Трябва да изградим комуникацията между пунктовете, за да получаваме навременна информация и да публикуваме още в нощта на изборите първите въведени от нас данни като междинни.“

„Когато всичко приключи и вече сме забравили за изборите, издаваме бюлетин с резултатите на изборите. Тъй като вече данните са доста повече, то е в два тома, има си технически носител и цялата информация, която е достъпна онлайн, вече я има и на хартиен носител и отива в Националната библиотека и други институции, за да имаме следа какво се е случило на тези избори“, продължи той.

„По места нашите клонове работят съвместно с РИК и са под контрола на всяка от комисиите.

Ще се въведат данните, ще се сканират протоколите и ще се изпратят междинните данни към ИП на ЦИК. Операторите са изолирани, има си сървър и чрез отделен комуникационен сървър пренасят информацията с електронен подпис към ЦИК, за да се публикуват. Това са междинни данни, които са необходими за следене на статуса на обработката“, каза още той.

„Цялата входяща информация, на базата на която изчисляваме резултата – на практика сканираните протоколи, се публикуват онлайн. Въведените числа също се публикуват онлайн. Резултатът от изборите, така както е стигнал до „Информационно обслужване“, е такъв едно към едно и е лесно да се провери и верифицира като стъпки и числа. В ЦИК е малко по-сложна системата“,допълни той.

„Абсолютно навсякъде, където можем, прилагаме електронен подпис, за да имаме ненарушена цялост на данните. Ако има промяна, тя ще може да се идентифицира. Използваме криптиране, но е по-важно за нас да гарантираме непроменяемостта на тези данни, защото те са публични по своята същност. Имаме пълно проследяване на работата. Имаме екипи, които се грижат 24/7“, информира още той.

Той припомни, че ще има и онлайн видео излъчване, като това е нещо ново за всеки участващ в съответната СИК.

„Системата печата в три екземпляра всички разписки. Едната остава за оператора, едната остава в РИК, една остава в представителя на СИК. Още една контрола, защото по този начин разделени, те няма как да бъдат променени, така че едновременно да бъдат променени тези числа. Освен това всяка разписка има уникален номер“, допълни още той.


Още от Новини
Online radio