burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Цветан Спасов и схемите за източване на МТСП

Жената на брат му - свързана с къщата в Барселона

Цветан Спасов и схемите за източване на МТСП

Ръководителят на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов отново блесна под прожекторите на разследващи колеги журналисти. След скандалите и неколкократното му призоваване в Националната следствена служба (НСЛС) заради одитните доклади в „Агенция по заетостта“ и Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Сега Спасов влиза в нова схема за източване на европейските фондове за развитие към МТСП. По коридорите на министерството вече даже знаят и новия прякор на Цветан Спасов – „Ггосподин 20%“. Преди дни той е имал среща с един друг герой – отявления русофил Иван Кръстев (бивш зам.-министър в МТСП). Разговорът протича в посока разкриване на новата програма към министерството "Адаптивна работна среда". От няколко месеца Кръстев крои схема за присвояване на големи суми пари по програмата за подпомагане на фирмите в нужда.

Схемата

Кръстев използва фирма, която ще поеме проектите на различни дружества, които ще кандидатстват по програмата. Уловката е, че фирмите, които ще участват, в по-голямата си част са „кухи“ и няма да отговарят напълно на условията. И тук се появява Цветан Спасов, а Спасов и Кръстев, като стари бойни другари в усвояването на пари от фондовете, си стискат ръцете на едни 20 % от общата сума, която ще се отпусне на фирмите. Все пак говорим за „таван“ на субсидиите в максимален размер от 391 000 лв. Ако фирмите са няколко на брой – умножете го сами - стават милиони за усвояване. Именно заради такива схеми Цветан Спасов няколко пъти е привикван за разпити в НсЛс, като тактично хвърля вината за взетите грешни решения на тогавашния заместник-министър Лазар Лазаров и на директора на „Агенция по заетостта“ тогава Драгомир Николов. Да не последва същата съдба и сегашният зам.-министър Николай Найденов и да излезе виновен за действията на тези под него?

Цветан Спасов има афинитет към големи проекти и доброто усвояване на европейски средства. Както шушукат по коридорите на МТСП сега „Цецо 20%“ ще „работи“ като за последно.

Кой е Цветан Спасов, по-точно брат му

Цветан Спасов до момента излиза винаги сух от проблемите с неправилно усвоените европейски пари. Той е брат на Светослав Спасов, бивш депутат от НДСВ, бивш съветник на бившия министър-председател Борисов. Светослав Спасов е известен като близък на Борисов още от времето на първия му премиерски мандат и дори негов личен астролог.

Преди време стана ясно, че неговата бивша съпруга Десислава Христова е придобила през март 2020 испанската фирма EMA BGS SL, която държеше луксозния бутик „Ermanno Scervino на Paseo de Gracia“ в Барселона, който пък е част от активите на бившата “Мис Бикини” Борислава Йовчева. А главният архитект на София Здравко Здравков бил замесен в смяната на собствеността.

Да не забравяме, че Цветан Спасов беше изгонен преди време от Министерството на образованието и науката заради схеми с проекти за ремонт на социалните домове, като фирмите, работили по проекта, също го знаели като "Господин 20%".

И така става ясно че Светослав Спасов през годините е разпъвал чадър над брат си Цветан. Ние обаче вече имаме информация коя фирма за източване са приготвили Кръстев и Спасов и ще я разкрием в следващ материал, след като разследващите органи позволят.


Още от Новини




Online radio