burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Фирми отказват да изпълнят договорите си с Министерството на отбраната

Фирми отказват да изпълнят договорите си с Министерството на отбраната

Фирми отказват да си изпълнят договорите към Министерството на отбраната за строителни дейности, въпреки авансовото им 100 процентово плащане. За това предупреди комисията по отбрана служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Инфраструктурата е болният проблем на проекта за изтребителите.“, каза Димитър Стоянов. Той посочи, че договорите са от 2019-та и 2020-та година. Има 9 строителни площадки плюс три служебни.

В момента министерството преговаря с фирмите за прекратяване на договорите. А средствата щели да бъдат върнати от направените застраховки. Стоянов не каза за кои обекти става въпрос и общата сума на неизпълнените уговорки. Подчерта, че по част от тях ще започнат нови процедури, но не на принципа на директното възлагане. Ще има и индексиране на вече сключени договори.

Най-големият ремонт в момента е на авиобаза „Граф Игнатиево“. Укритията за първите осем Ф-16 са обезпечени, увери министърът пред комисията. Нямало започнало проектиране за укрития на новите осем Ф-16. Като вариант ще се ползват закупени от Швеция подвижни хангари. Три подвижни има предоставени от Холандия, която участва с Ф-35 за охрана на въздушното пространство през април. 


Още от Новини
Online radio