burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Увеличение: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

Увеличение: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

Финално регистрирани за изброте през октомври са 24 партии и 9 коалиции. Една коалиция е заличена заради непълна подписка, заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

"От 19 септември всички избиратели ще могат да проверят дали имената им фигурират в подписка, която не са подкрепили", каза още тя. Сигнали за нередности се подават към Комисията за личните данни.

До 24 септември партиите и коалициите ще имат възможност да заличат участието си. "До 21 септември има възможност да се променя състава на коалициите и наименованията им", каза Матева. За сравнение, на предходните избори – през юни, са били регистрирани 20 партии и 11 коалиции, а за вота през април 2023 година – 14 партии и 7 коалиции.

„Сега са малко повече – ще бъдат 33 общо”, допълни зам.-председателят на ЦИК.

По думите ѝ до момента има 5070 подадени заявления на избиратели, които искат да гласуват извън страната.

"Има подадени 11 жалби срещу решения на ЦИК до момента. Има и 3 молби за отмяна на решения на ВАС", добави Росица Матева.

На въпрос за хартията на вота тя заяви, че след промени в Изборния кодекс е възложено на печатницата на БНБ да предостави специализирана хартия.

"На 10 януари Централната избирателна комисия е получила от "Сиела норма" и "Смарт Матик" изискванията, на които трябва да отговаря хартията. Те са изпратени на БНБ и ние имаме уверението от печатницата на БНБ, че хартията отговаря на тези изисквания. Помолихме управителя на БНБ да разреши на печатницата да вземе отношение", заяви Росица Матева.


Още от Новини




Online radio