burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Оцелелите: Автобусът се удари вдясно в бордюра, гумите се спукаха и избухна пожар

Оцелелите: Автобусът се удари вдясно в бордюра, гумите се спукаха и избухна пожар

"Докато автобусът се движеше, се удари в бордюра от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и избухна пожар. След това автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам". Така започва разказът на 26-годишия Лулзим, който е сред малцината оцелели в огнения ад. До него във фаталния автобус спи годеницата му Медина, когато започва кошмарът.

Оцелелите при трагичния инцидент на АМ „Струма“ разказаха от болничната стая за минутите между живота и смъртта пред Bulgaria ON AIR.

„Спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спяхме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца“, сподели Медина Лютфи. "Хората започнаха да кашлят, да повръщат, да крещят като във филми на ужасите. Успях да счупя страничното стъкло на автобуса и скочих. След това издърпах годеницата си, която не можеше да ходи, защото кракът ѝ беше счупен още преди инцидента“, разказа още Лулзим.

Освен себе си и годеницата си Лулзим успява да спаси и останалите петима, които оцеляват след катастрофата.

Сред седмината, които оцеляха при жестоката трагедия е 16-годишната Зулейха Яшаровска. Екип на телевизия Алсат е успял за кратко да се види с нея в болницата „Пирогов“. Пред журналистите момичето разказало как с ръце се опитало да счупи прозореца на горящия автобус.

„Нещо помня, но повечето – не“, споделя Зулейха, която е седяла на най-отзад в автобуса. По пътя тя е спала, но се събудила от писъци и викове. Искала да вземе чукчето за чупене на прозореца, но не успяла. Пробвала и с ръце да го строши, но също безуспешно. След това няма спомени, а когато дошла в съзнание била на земята.

Близки на пострадалите прекараха нощта пред болницата в очакване на информация за състоянието им.

„Ние сме от вчера сутринта тук. Дойдохме да донесем храна и вода на оцелелите, но не можем да ги видим. Имаме четирима близки, преживели инцидента. Но изживяваме и трагедия, защото други наши близки починаха в катастрофата“, споделиха роднините, които бяха пред „Пирогов“.

Властите са започнали процес по разпознаване на жертвите чрез ДНК. Не е ясно обаче колко време ще отнеме, а дотогава официален списък от имена с починалите няма да има. Оцелелите ще останат за допълнително наблюдение още поне няколко дни. 16-годишното момиче, което е най-младият пациент, спасен в огнения ад, ще бъде оперирано заради травма на дясното коляно.

Властите в Скопие са изпратили молба до българската прокуратура в разпознаването на жертвите да се включат македонски експерти.

 


Още от Новини
Online radio