burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Осъдиха прокуратурата заради шесторното убийство в Нови Искър

Осъдиха прокуратурата заради шесторното убийство в Нови Искър

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов, който беше сред жертвите на шесторното убийство в Нови Искър, извършено от рецидивиста Росен Ангелов в новогодишната нощ на 31 декември 2017 г., съобщи правният портал "Лекс".

Тогава Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новия ѝ приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

След бруталните убийства Ангелов беше издирван една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. Тогава стана ясно, че той е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път – на 8 години строг затвор за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това е бил осъден и за изнасилване. Последната му присъда обаче така и не е била изтърпяна, защото Ангелов се укрил, а МВР и прокуратурата са подходили изключително формално в издирването му и така са създали предпоставките за последвалата трагедия.

Братът на Кети Кюхова – Иво, вече осъди на две инстанции прокуратурата да му плати 80 000 лева за това, че заради бездействието по издирването на Ангелов е загубил сестра си и майка си. И градският, и апелативният съд приеха, че има причинна връзка между бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в сила и последвалото шесторно убийство.

Майката на Боби Иванов пък заведе миналата година иск за 200 000 лева обезщетение за загубата на единствения ѝ син по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

В решението на Софийския градски съд (СГС) е припомнена хронологията по формалното издирване на Ангелов от влизането в сила на присъдата му за блудство през декември 2009 г. През следващите години са се повтаряли няколко пъти в годината проверки на един и същ адрес, на който е било ясно, че той не живее и срещи с роднини, с които той нямал връзка. Едва девет месеца след влизане на присъдата в сила, Ангелов е бил обявен за общодържавно издирване и чак през 2015 г. – за международно. Според съдия Радост Бошнакова работата на властите е трябвало да започне още при постановяване на първоинстанционната присъда.

Тя определя като еднотипни и неефективни действията на прокуратурата в годините на издирване на рецидивиста, без да бъдат давани конкретни указания към МВР за други, по-ефективни методи за издирване.

„Налице е и липса на предприети от прокурора при упражняване на законовите му правомощия действия по даване на указания за предприемане на други издирвателни мероприятия за осъденото лице, като провеждане на разузнавателни беседи с близки приятели, издирването на места, на които преди е установяван (като мястото, на което е осъществено престъпното деяние по влязлата в сила присъда и на което лицето е открито), и други. Изложеното обосновава извод за неизпълнение на законовото задължение на компетентния прокурор да изпълни влязлата в сила присъда, респ. за противоправност в неговото поведение като орган, на който е възложен надзор върху изпълнението на наказанията“, се казва в решението на градския съд.

Показания са дали бабата на убитото момче и близка нейна приятелка, които свидетелстват за близката връзка на Елисаветова със сина ѝ и за шока, който е изпитала на 2 януари, когато на работното си място научила за убийството. Съдът пише, че „внезапната и жестока загуба на най-близкия ѝ човек представлява за нея разтърсващо и бурно събитие с висок стресогенен потенциал, неминуемо довело до възникването на силни по интензитет душевни болки и страдания“.

В решението си съдия Бошнакова подчертава, че от значение за причинната връзка между неизпълнената присъда и последвалото убийство са не само действията или бездействията на прокуратурата, които реално са довели до настъпване на вредата, но и тези, които са създали предпоставки за това.

Съдът припомня, че непривеждането на присъдата в изпълнение в продължение на 8 години е попречило за евентуалното поправяне на осъдения и така е създало реална възможност от настъпването на последвалото шесторно убийство.

„Ето защо, съдът намира за установено наличието на причинна връзка между непривеждането на присъдата в изпълнение и вредоносния резултат, респ. за доказан фактическия състав, обуславящ възникването на гаранционно-обезпечителната отговорност на прокуратурата за противоправното ѝ бездействие по реда на чл. 49 от ЗЗД“, категоричен е градският съд.

За да приеме, че справедливото обезщетение в случая е 160 000 лева, съдия Бошнакова посочва, че прекъсването на връзката между майката и детето ѝ по изключително жесток и травмиращ начин е лишило Стефана Елисаветова „от нейната житейска опора и смисъл на живота ѝ“, което е потвърдена и от заключение на съдебно-психиатрична и психологична експертиза, според която прекомерното страдание на жената е довело до усложнени последици, изразени в безсъние, липса на желание за общуване с околните и витална тъга, довели до депресия.

Прокуратурата е осъдена да плати и още над 12 000 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Още от Новини
Online radio