burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

Кметът на Белово води умишлено общината към фалит

Варев заробва и децата си за цял живот

Кметът на Белово води умишлено общината към фалит

По-малко от месец преди местните избори кметът на Белово Костадин Варев е на път да фалира Общината и да остави тежко наследство за съгражданите си и за следващия градоначалник. Не е тайна, че Община Белово в последните години е тежко финансово състояние – прости сметки показват, че Общината дължи над 4 милиона лева на банки и различни фирми, а общите задължения съвсем скоро ще възлизат на над 10 – 12 (!!!) милиона лева. Само преди седмици Костадин Варев подписа договор с любимата си фирма „Варко груп“ на Георги Стефанов, който живее на семейни начала с Донка Варева, 5 милиона и 200 хиляди лева за ремонт на вътрешната водопроводна мрежа на селата Мененкьово и Габровица. Само че ... Общината няма пари за това … Така Варев и роднините му ще „заробят“ всички жители да плащат години наред. А има още много договори за следващите години, които са подписани с близко на кмета фирми, БЕЗ ОСИГУРЕНО ФИНАНСИРАНЕ.

Дружествата, разбира се, ще си търсят изработеното по различни проекти и дейности, като най-много, поне за момента, има да взима фирмата „Навигатор 5“, една от двете фирми, които преди години изкупиха на няколко транша над 30 хил. декара общинска земя в региона. Изчезнали са и близо 1 милион лева от продажбата на ВиК Белово на „Водно строителство Благоевград“, като година по-късно Общината дава милион, за да откупи 80% от ВиК-то си от същото дружество. Само че реално не ги дава – Варев е измислил нова схема – залага общинско имущество, не обслужва кредитите и ЧСИ Деница Станчева услужливо ги разпродава за пореден път на много по-голяма стойност и парите пак потъват.

Като заговорихме за ЧСИ Деница Станчева, „ужилени“ собственици на земя в Община Белово призоваха хората в региона да проверят какво се случва със земите им и дали още са тяхна собственост. Потърпевшите случайно установили, че останали без земята си и разкрили схемата – Варев и приближените му си избират имоти на физически лица, актуват ги като общински, след което ги залагат пред банки, а ЧСИ-то после ги продава на приближени. Колко земя на хората е отишла – никой не може да каже. Но паметливи общински съветници още помнят как Варев преди време се опита да заложи градския стадион (тогава беше спрян от Стойко Стефанов), както и личния имот на един от общиснките съветници – Еленко Ветрински.

През 2011 година, когато Варев идва на власт, Община Белово НЯМА НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. 12 години по-късно за пореден път е пред фалит, като последният заем е от 2021 – 2 милиона и 500 хиляди лева, за да бъде погасен предишен дълг към друга банка. Освен това Варев и Общината имат задължения към ПУДООС - 456 193 лева, и към Българската банка за развитие - 254 722 лева. Само да уточним, че Белово беше една от общините, включени в програмата за финансово оздравяване на Министерството на финансите и макар да получи 2 милиона лева държавен заем, остава в нестабилно състояние и с големи дългове. По-любопитното обаче в този случай е друго – заемът на Общината е от „Инвестбанк“, там където са личните сметки на Варев. И където са заложени двата му цеха в Белово и Септември. И не се знае с приходите в Общината кметът кой заем обслужва – общинския или личния си, питат жители на Белово.

Освен Общината Костадин Варев е на път да фалира и Горското или поне да докара много главоболия на шефа на предприятието. Справка, с която разполагаме, показва че фирмата на сина на кмета – „БУБА-КГВ“ дължи на ДГС „Белово“ над 100 хиляди лева. Нещо нечувано и невиждано до момента в България – някой да не си плати за изсечения дървен материал. Така Белово е на път да се прочуе за пореден път, а Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) вече дължи на държавата ДДС, независмо, че Варев не си е платил. Познавайки кмета и родата му – май ще имат да взимат … Както и много други.

Документите за дължимите суми от сина на кмета и от кмета на Горското

 

Защото историята помни как кметът, чрез управителя Пламен Андров, е фалирал и обявил в несъстоятелност поне 5 общински дружества, последното от които е „Зелено строителство 2020“ със задължения към НАП и държавата за над 200 хиляди лева (осигуровки и ДДС).

Така Варев от „Тефлоновият кмет“ (защото се измъква от всички дела), стана „Фалиралият кмет“. И ако той може да тегли нов заем за Общината, да фалира общински дружества, да разродава общинска зема и за момента да се измъква, то в личен план бизнесът му потъва. Градоначалникът дължи вноски по кредити за личния си бизнес около 200 хиляди лева на месец за заложените цехове и техниката, която е на лизинг. По този начин той заробва децата си, които цял живот ще трябва да плащат за несполучливите бизнес решения на баща си.

А за останалите му действия има прокуратура и съд.


Още от Новини
Online radio