
Системата за бързо предупреждение на Европейския съюз отчита нотификации за рискови храни, но това не означава, че продуктите достигат до потребителите. Това заяви в БНТ "Денят започва" инж. Светлана Савова, главен експерт към Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
"Това е система за превенция. Тя не отразява опасни храни, а активността на контрола", обясни Савова и допълни, че често се създава излишен страх в обществото, базиран на частично отразена или подвеждаща информация.
Повод е появилата се информация за корнишони с опасни вещества. По думите на Савова продуктът е с произход Индия, засечен е в Словения и не е стигнал до потребителя, тъй като е насочен за унищожаване. Експертът подчерта, че именно това е предимството на системата – своевременно предотвратяване на риска.
През октомври в платформата за бързо предупреждение са подадени 528 нотификации.
"Те растат не защото растат опасните храни, а защото в миналото нямаше методи да бъдат откривани опасности", уточни Савова.
Според нея съвременните лаборатории разполагат с по-прецизна апаратура и понижени граници за откриване на замърсители.
Основните патогени са салмонела и ешерихия коли. Това не са нарочни действия, а въпрос на хигиена при производството, обясни тя и подчерта, че системата работи превантивно за защита на потребителите. Светлана Савова посъветва хората да бъдат информирани и критични към покупките си, но без да изпадат в паника.