burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

История и цифри: Македонците в Албания изчезнаха

За ужас на комшиите българите са 3 пъти повече

История и цифри: Македонците в Албания изчезнаха

Петър Стефанов, екип на "Буревестник"

Преди дни приключи едно дългоочаквано преброяване, което отговори на много въпроси на Балканите. Албанците показаха на северномакедонците как се прави преброяване на населението по европейски, без предразсъдъци и без излишно трупане на напрежение. Финансирано от Европейския съюз, различни фондове от Швеция и Швейцария и от албанското правителство, преброяването за ужас на западните ни съседи (основатели на Света, а може би и на Галактиката), потвърди една историческа истина – българите в Албания са 3 (три) пъти повече от северномакедонците. За македонци изобщо не говорим – такива изобщо няма.

Въпреки проведените откровени антибългарски активни мероприятия и кампании, организирани от Агенцията за разузнаване на РСМ и техните глашатаи по места, нашенците в Албания не се уплашиха и се самоопределиха като българи. Въпреки опитите на РСМ (даже не заслужават да им се изписва името на територията) да се спре преброяването, да се удължи процесът – историческата действителност ясно показа какво е населението в тези части от Албания. Въпреки  обвиненията, че едва ли не България си „купува“ българското население чрез дарения на компютри, техника и ремонти на училища. Стигна се дотам, че председателят на македонската партия в Албания "Македонският алианс за европейска интеграция" Васил Стерьовски обясни, че причината българите да са 3 пъти повече от северномакедонците, е "натискът от страна на България към македонците да се регистрират като българи и условието за получаване на български паспорти" и че Албания е признала "несъществуващото българско малцинство".

Не, драги ми господин Мицкоски, не Стерьовски - България не купува българските малцинства зад граница, а се грижи за тях. И драги ми господин Мицкоски, интересно е как през цяла една държава (РСМ), през цяла една територия, та в трета, се оказва, че живеят повече българи, отколкото в Република Северна Македония. Защото според изкривените данни от Вашето преброяване, в РСМ живеят двойно по-малко българи, отколкото в далечна Албания. Странно, нали … Или Вие и Вашето шовинистично правителство нямате желание да признаете историческите факти.

Провеждането на преброяване по европейски стандарти беше едно от изискванията пред Албания преди започването на преговорите за членство в Европейския съюз

Не че при нас нямаме проблеми с българските малцинства зад граница, дори не искам и да си го помислям. Но въпреки всички вътрешни проблеми у нас, въпреки откровеното предаване на българските интереси от страна на разни политици и съветници по министерства, България и разни патриотични организации на моменти помагат на българските малцинства зад граница. Друг е въпросът, че т.нар. Съвет по гражданство при Министерството на правосъдието (не сте чували за него сигурно), от няколко месеца отказва поголовно издаването на български паспорти на българи зад граница заради уж недоказан произход. Голям страх, ей, или голямо полягане на чужди служби. А не е ли нормално този Съвет по гражданство да издаде български документи на всички желаещи от тези 7 057 българи? Защото те явно са заявили произхода си по време на преброяването в Албания. Без страх, сега е време нашата държава да се погрижи да защити правата и интересите им.


Още от Новини




Online radio