burevestnik.bg - Мобилна версия

Новини

България отбелязва 114 г. независимост

България отбелязва 114 г. независимост

Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта Царевец. В честванията в старопрестолния град тази сутрин ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, а вечерта в тържествената проверка заря ще участва служебният премиер Гълъб Донев.  

Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". Независимостта е огромен и значим празник, защото България запазва достойнството си, посочи великотърновският митрополит Григорий:

"Всички българи да внимават как пазят независимостта, защото това е най-ценното ни съкровище, защото всеки ден тази независимост трябва да се отстоява". 

В крепостта Царевец от 10,30 часа е военния ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине пътя от Царевец до паметника Майка България. 

Историци, политици, конституционалисти и експерти по недвижимото културно наследство се събират за конференцията "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи". Целта на дискусията е да се обсъди статутът, който Велико Търново получи от парламента през 2019 година, посочи заместник-кметът Нейко Генчев:

"Да се види какво е съществуващото положение, какво може да се направи при съществуващото законодателство и какви са евентуалните решения и евентуалните пречки".

Кулминацията на честванията за 114-ата годишната от обявяването на независимостта на България е тази вечер с тържествена проверка заря на площад "Цар Асен Първи" от 19,30 часа, която Българското национално радио ще предаде пряко.

Източник: БНР

Още от Новини
Online radio